Grad

CIJENE NARASLE ZA 7 POSTO Kvadrat stana u Dubrovniku 3.889 eura

CIJENE NARASLE ZA 7 POSTO Kvadrat stana u Dubrovniku 3.889 eura

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku većem od 161 tisuću aktivnih oglasa u srpnju 2019. godine, tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od gotovo 7 posto. U posljednjih 12 mjeseci tražene cijene stanova više su za 9 posto, dok su tražene cijene kuća skočile za nešto više od 4 posto.

Iako potražnja za nekretninama raste, gledajući rast posjećenosti Njuškalove kategorije Nekretnine za 13 posto u odnosu na prošlu godinu te čak više od 13 milijuna detaljnih pregleda oglasa nekretnina u srpnju, sudeći prema Njuškalovom godišnjem indeksu traženih cijena stanova u Hrvatskoj, rast istih u posljednih 8 mjeseci bilježi usporavanje.

Tražene cijene stanova su rasle i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je prosječna cijena kvadrata stana u Splitu u 12 mjeseci skočila za 8 posto i u srpnju je iznosila 2.890 eura. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci je u srpnju iznosila 1.579 eura, dok je u Osijeku ona prešla tisuću eura za kvadrat.

No, pogledamo li razvoj traženih cijena kuća u istim gradovima, vidljiv je značajno manji rast. Tako je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u Zagrebu prošlog mjeseca iznosila 1.342 eura, odnosno 5 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Cijene kvadrata kuće u Splitu rasle su na godišnjoj razini za oko 4 posto, dok su u Rijeci one bilježile skok za tek nešto više od jedan posto.

U Puli, pak, prosječna cijena kvadrata kuće iznosila je 1.513 eura te nije bilježila osjetnu promjenu u odnosu na prošlu godinu, dok je istovremeno prosječna tražena cijena kvadrata stana u istom perodi porasla za oko 7 posto, odnosno na 1.686 eura.

Dubrovnik je i dalje uvjerljivo na prvom mjestu prema cijenama nekretnina u Hrvatskoj. U srpnju je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 3.889 eura i za 7 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su dubrovačke kuće u srpnju bilježile prosječnu cijenu od 4.825 eura, odnosno rast od 3 posto.

Najveći godišnji rast prosječnih traženih cijena stanova u kontinentalnom dijelu bilježio je Bjelovar. Tamo je u srpnju prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 953 eura, odnosno čak 15 posto više nego prije 12 mjeseci.

S druge strane, pak, najveći postotni godišnji pad prosječnih cijena kvadrata stanova bilježila je Krapina. Cijene stanova su tamo u srpnju iznosile 876 eura, odnosno 8 posto manje nego prošle godine. Uz Krapinu, godišnji pad cijena stanova bilježili su Gospić, Virovitica i Vukovar, koji je ujedno i najpovoljniji među većim hrvatskim gradovima sa prosječnom cijenom od 594 eura za kvadrat stana.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist