Zanimljivosti

Cigari i alkohol dobro poznati učenicima

Cigari i alkohol dobro poznati učenicima

Cigarete, alkohol i droga poznato je svima nisu nepoznanica hrvatskoj mladeži. No, podatci postaju sve zastrašujući.

Prema Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima mladi u Hrvatskoj su po pušenju cigareta i konzumiranju alkohola iznad europskog prosjeka.
Tako se došlo do podatka kako je oko 54 posto učenika barem jednom probalo cigarete, a 28 posto ispitanika izjavilo je da kako su pušili u posljednjih 30 dana.

Kako donosi Hina, zemlje s visokom proširenošću pušenja su Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Latvija, Monako i Slovačka s oko 40 posto, dok je najniža proširenost u Albaniji, na Islandu, Crnoj Gori i Norveškoj te iznosi 12 posto.

Kada je riječ o hrvatskim učenicima, 85 posto njih se izjasnilo da je pilo alkohol (87 posto dječaka i 84 posto djevojčica), a to je radilo u posljednjih 30 dana njih 66 posto (71 posto dječaka i 61 posto djevojčica). U zadnjih mjesec dana opilo se 24 posto dječaka i 17 posto djevojčica, dok je ekscesivno pilo (5 ili više pića zaredom) 59 posto dječaka i 48 posto djevojčica.

E sad dolazimo do droge. Kako piše Hina, hrvatski su učenici po konzumaciji marihuane u prosjeku ostalih europskih zemalja. Naime, marihuanu je probalo njih 18 posto, a u posljednjih mjesec dana s njom je eksperimentiralo 7 posto učenika.

Posljednje ESPAD istraživanje provedeno je lani na uzorku od 100 tisuća mladih u dobi od navršenih 16 godina.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist