Zanimljivosti

Cigari i alkohol dobro poznati učenicima

Cigarete, alkohol i droga poznato je svima nisu nepoznanica hrvatskoj mladeži. No, podatci postaju sve zastrašujući.

Prema Europskom istraživanju o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima mladi u Hrvatskoj su po pušenju cigareta i konzumiranju alkohola iznad europskog prosjeka.
Tako se došlo do podatka kako je oko 54 posto učenika barem jednom probalo cigarete, a 28 posto ispitanika izjavilo je da kako su pušili u posljednjih 30 dana.

Kako donosi Hina, zemlje s visokom proširenošću pušenja su Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Latvija, Monako i Slovačka s oko 40 posto, dok je najniža proširenost u Albaniji, na Islandu, Crnoj Gori i Norveškoj te iznosi 12 posto.

Kada je riječ o hrvatskim učenicima, 85 posto njih se izjasnilo da je pilo alkohol (87 posto dječaka i 84 posto djevojčica), a to je radilo u posljednjih 30 dana njih 66 posto (71 posto dječaka i 61 posto djevojčica). U zadnjih mjesec dana opilo se 24 posto dječaka i 17 posto djevojčica, dok je ekscesivno pilo (5 ili više pića zaredom) 59 posto dječaka i 48 posto djevojčica.

E sad dolazimo do droge. Kako piše Hina, hrvatski su učenici po konzumaciji marihuane u prosjeku ostalih europskih zemalja. Naime, marihuanu je probalo njih 18 posto, a u posljednjih mjesec dana s njom je eksperimentiralo 7 posto učenika.

Posljednje ESPAD istraživanje provedeno je lani na uzorku od 100 tisuća mladih u dobi od navršenih 16 godina.
 

Pročitajte još

IZABRAO TOURSCANNER Dubrovnik najbolja destinacija za odmor

Dulist

LIDIJI BRTAN ČESTITAO I BOŽO LASIĆ Cura s Oboda na ‘Milijunašu’ osvojila 18 tisuća eura

Dulist

Kako je Božo Lasić proveo Dan državnosti?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija