Koronavirus u Hrvatskoj

Četvrtina odraslog stanovništva u Hrvatskoj završila je cijepljenje

U Hrvatskoj je četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje. Naime, kako se ističe na stranici koronavirus.hr, ukupno je 875.503 osoba primilo dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, dok je još 18.769 osoba primilo jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen. Time je cijepljenje završeno za 894.272 osoba, što je 22 posto ukupnog stanovništva odnosno 26,6 posto odraslog stanovništva.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je važnost cijepljenja unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

-U vrijeme povoljne epidemiološke situacije kakva je sada u Hrvatskoj, a ujedno u vrijeme kada su novi sojevi virusa „pred vratima“, primanje obje doze cjepiva izrazito je važno. Za cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze, a to su cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna i AstraZenece, dvije doze ipak pružaju veću razinu zaštite od samo jedne doze, a posebno kod mogućih novih sojeva. Ako tome dodamo rizik ipak nešto slabijeg imunološkog odgovora osoba starije životne dobi, osoba s kroničnim bolestima koje narušavaju imunološki odgovor organizma te osoba koje uzimaju lijekove koji umanjuju imunološki odgovor, kod kojih je druga doza posebno važna. Ovakav izvrstan odaziv građana na drugu dozu svakako treba pohvaliti – rekao je Capak.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (41,4% ukupnog stanovništva, odnosno 50,3% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji (30,3% ukupnog, odnosno 36,3% odraslog stanovništva).

-Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji su uključeni u organizaciju cijepljenja, jer potreba za drugom dozom čini organizaciju cijepljenja dodatno zahtjevnom – dodao je ravnatelj HZJZ-a doc.dr.sc. Krunoslav Capak, prim.dr.med.
Situaciju po županijama pogledate ovdje.

Pročitajte još

U županiji 16 novooboljelih, najviše iz Metkovića

Dulist

U Hrvatskoj 271 novi slučaj koronavirusa, nema preminulih osoba

Dulist

Naša županija je u crvenom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija