Aktualno

ČESTITAMO! Dubrovački novinar Matko Saltarić dobitnik HND-ove nagrade ‘Siniša Glavašević’

ČESTITAMO! Dubrovački novinar Matko Saltarić dobitnik HND-ove nagrade 'Siniša Glavašević'

Dubrovački novinar, glavni urednik Libertas televizije Matko Saltarić dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva ‘Siniša Glavašević’ u kategoriji televizije.
Priznanje je dobio zbog emisije ‘Gdje smo pogriješili?’, koja je, kako se ističe u obrazloženju nagrade, pokrenuta je s dva cilja: ukazati na vlastite pogreške koje se događaju u programu Libertas televizije te razuvjeriti javnost da su novinari produžena ruka nečijeg interesa.
-Bilo da je riječ o bezazlenim tehničkim pogreškama ili ozbiljnijim prijestupima čija je pozadina bilo kakav oblik pritiska na novinare – bilo da je riječ o financiranju, tužbama i pritiscima raznih interesnih skupina ili prikrivenom marketing. I novinari često pogriješe, ali publici to nerado priznaju. Emisija „Gdje smo pogriješili?“ otvoreno izlaže svoje pogreške i građane poziva da i sami prijave sve anomalije koje su zapazili u programu. S druge strane, novinarski posao je podcijenjen, a novinare se naziva “crvima”, “dnovinarima” i “lešinarima”. Baš je zato cilj emisije široj publici objasniti kako stvari funkcioniraju s druge strane objektiva ili tipkovnice. Objasniti što je to cenzura i autocenzura, tko financira medije, tko ih serijski tuži te otvoreno imenom i prezimenom prozvati one koji su na bilo koji način odgovorni za gušenje medijskih sloboda i iscrpljivanje novinara tužbama i prijetnjama. Autor i voditelj Matko Saltarić svakako je uspio u svom naumu – zaključili su članovi Ocjenjivačkog odbora.
U Ocjenjivačkom odboru bili su Gabrijela Radanović, koja mu je predsjedala, te Branko Mijić, Chiara Bilić, Ivan Hlupić, Igor Ahmetović, Željko Draženović, Slavica Trgovac Martan, Branimir Bradarić i Hrvoje Zovko.

Nagrade za lokalno novinarstvo ‘Anđelko Erceg’ u kategoriji tisak dobili su Darko Baronica, novinar Pakračkog lista, i Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije, a u kategoriji internet dobitnica je Željka Gavranović s portala Sbplus i Miroslav Šantek (tekst objavljen na PS portalu). Nagradu Siniša Glavašević je pak za radijsko novinarstvo dobila novinarka Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar, a za televizijsko novinarstvo je uz Saltarića nagradu dobila i Kristina Čirjak s RTL-a.

Čestitamo svim kolegama, posebno Matku!

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist