Zanimljivosti

Cavtat – hram vaterpola za proizvodnju igrača

vk cavtat turnir 3

Putopisni serijal ‘Na Magistrali’ nastavio se na jugu Hrvatske. Autorica i redateljica putopisnog serijala ‘Na Magistrali’ Andrea Buči posjetila je među ostalim i Cavtat, koji je istaknut kao ‘hram vaterpola za proizvodnju igrača’. Na poznatom plivalištu stasali su neki od najboljih svjetskih vaterpolista, u Cavtat su donijeli sedam olimpijskih medalja. Jug je 80-ih bio prvak Jugoslavije i na krovu Europe. Tadašnja reprezantacija Jugoslavije 1984. osvojila je olimpijsko zlato, navodi HRT na svojim stranicama.

– Tih zlatnih godina naš sugrađanin Luko Vezilić bio je najbolji i najpoznatiji golman na svijetu, a slava mu ne blijedi i do danas. Normalno je da se zapališ za to. Mlađa generacija kad smo mi osvajali Lige prvaka nas je gledala i tako nove generacije gledaju današnje vaterpoliste i nekako sve ima kao domino efekt – ispričao je vaterpolist Elvis Fatović autorici i redateljici putopisnog serijala ‘Na Magistrali’, Andrei Buči. Ovo je kultno mjesto za proizvodnju vaterpolista.

-Mi smo počeli krajem 70-ih, 80-ih. Bio je jedan kultni trener Ivica Moreti koji je bio dobar animator, nije imao nikakve veze s vaterpolom, sve je bazirao na znanju o brodovima i napravio je jedan kult od kluba. Kasnije se sve nadovezalo i evo do dana današnjeg. Sa sadašnjim trenerom Pavom Pulićem, Andrijom Dropcem i trenericom Macom koji su prvaci Hrvatske, pa prijašnjih godina i to najmanje 12, 13 godina – to je za mjesto poput ovoga nenormalno. A da ne govorim da su u Londonu bila tri olimpijska prvaka odavde. Puno veći gradovi nemaju niti jednoga, a Cavtat tri. Hram vaterpola za proizvodnju igrača – ispričao je Elvis. Ovo plivalište oduvijek je bilo mjesto okupljanja.

– Mi smo tu dolazili i kad je bio trening i kad ga nije bilo, tu smo se igrali, cijeli dan smo provodili tu – rekao je Paulo Obradović.

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist