Kultura

Čarobni ‘Orašar’ nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine!

Čarobni 'Orašar' nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine!

Objavljene su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine. U konkurenciji je i čarobni ‘Orašar’ Lade Kaštelan prema E. T. A. Hoffmannu u režiji Paola Tišljarića i produkciji KMD-a. Kako javljaju iz dubrovačkog teatra, ‘Orašar’ je zaslužio nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine u kategoriji ‘Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade’!
Ova je predstava, podsjetimo, premijerno zaživjela na daskama Kazališta Marina Držića u studenom 2021. godine.

U produkciju je bilo uključeno pedeset balerina iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Orašar je bio Mihael Tošić, a kasnije ga mijenja Bojan Beribaka. Bio je ovo, naglasio je ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić prošle godine, velik izazov jer je ipak riječ o predstavi u kojoj pojedine uloge plešu baletni prvaci, primjerice ulogu Šećerne vile ili pak duet Klare i Orašara. Profesorica Umjetničke škole Alida Vuković naglasila je kako su prilagodili koreografiju i kako su učenici, djeca, ‘potegnuli’ i učinili ogroman posao u pripremanju ove čarolije. Predstava je nastala u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra se s originalnim Hoffmannovim zapletom.
Inače, ‘Orašar i mišji kralj’ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.
Nagrade hrvatskog glumišta bit će svečano dodijeljene u HNK u Zagrebu 24. studenog 2022.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist