Politika

‘Car sharingom’ smanjit će se broj automobila oko Grada?

'Car sharingom' smanjit će se broj automobila oko Grada?

Grad Dubrovnik odlučio je dijelom otvoriti parkiralište na donjem platou Žičare za korisnike povlaštenih parkirnih karata.

Naime, od 1. listopada do 30. travnja korisnicima povlaštene karte za zonu 2 i zonu 2 i 3 od 16 sati do 08 sati omogućava se parkiranje na spomenutom platou bez obveze plaćanja naknade za parkiranje.

Budući da dio građana zloupotrebljava mjesta na Pločama i na Pilama gdje je dozvoljeno zadržavanje do 10 minuta, odlučeno je da će im se u slučaju prekoračenja vremena naplatiti višesatna karta.

-Ovo je dodatno poboljšanje i usluga građanima. Imali smo dobru namjeru s parkingom do 10 minuta, ali ona se zloupotrebljavala. Dobro je i da će se u budućnosti moći parkirati na donjem platou Žičare do 30. travnja, što će povećati mogućnost parkiranja za naše sugrađane. Uvodi se i sustav car sharinga – objasnio je gradonačelnik.

-Sanitat za 15 do 20 dana raspisuje veliku javnu nabavu. Ide se u digitalizaciju parking mjesta pri čemu će sva mjesta biti unesena u aplikaciju, a senzor će davati signal ‘zauzeto’ ili ‘slobodno’ pa će naši sugrađani puno brže moći naći zonu sa slobodnim mjestiima. Dobit ćemo i podatke kolika je česta promjena određenog mjesta, ali i koliko je automobila fiksno parkirano nekoliko mjeseci. Znam napamet 70 posto auta tamo parkirano jer se ne miču mjesecima. Dva se nisu maknula ima i šest mjeseci – rekao je gradonačelnik dodavši kako će se takvima u Luci osigurati besplatno parkirno mjesto.

-Car sharing je nagrađivani sustav, kojega najviše koristi Ljubljana. Uzmete automobil na Buži, pođete do Gruža, ostavite ga na predviđenom mjestu i odete svojim putem, a sve ste platiti 15 do 20 kuna. Svrha je da što manje koristite svoj automobil, a bit će i više parkirnih mjesta – objasnio je Franković dodavši kako je Ljubljana drastično smanjila broj automobila na području grada. Intencija je da sva ta vozila budu električna, rekao je pročelnik Đuro Šutalo.

-Djelatnost car sharinga ne postoji i to bi trebalo promijeniti. Cilj je dobar, ali odluka je smiješna – rekao je Maro Kristić.

-Jasno je kako se u Europi koristi terminologija car sharing, ali stavili smo terminologiju Republike Hrvatske. Nismo prvi koji ovo uvode u Hrvatskoj, i svi koriste ovu terminologiju – replicirao mu je gradonačelnik.

-Ne postoji dio grada koji nema problema s parkingom – rekao je gradonačelnik vijećnici Ivani Šepak, koja je govorila o ovom gorućem problemu. Dodao je kako je cilj ukloniti automobile s ulica, što će se postići gradnjom garaža, odnosno parkinga. U Novoj Mokošii uskoro kreće gradnja parkinga sa 70 mjesta, a prioritet je garaža iza bivšeg DTS-a.

-Kad bi se u budućnosti realizirao trgovački centar u Radeljeviću a 1500 parking mjesta, cijela zona Gruža bi se mogla riješiti – smatra Franković.

Na temu ih je vratio Miho Obradović.

-Odluka je malo bolja nego što je bila. Prošlo ljeto smo molili da se na platou Žičara ne uvede ovakav režim i obećano nam je da će se od listopada do svibnja omogućiti parkiranje, ali smo izgubili tri i pol mjeseca – rekao je Ljubo Nikolić dodavši kako bi se isti režim od 16 do 8 ujutro treba primijeniti i za rezervirana parkirna mjesta.

-Morate se okrenuti malo šire prema narodu – rekao je Franković Nikoliću dodavši kako je problem što Srđevci razgovaraju samo sami sa sobom. Istaknuo je kako je odluka donijela poboljšanje.

-Cilj nam je svima da građanima bude bolje – rekao je dalje gradonačelnik dodavši kako je krajnji cilj da se parking oko Grada nikome ne naplaćuje i da se daje isključivo građanima na korištenje.

-Imali smo tad prijedloge i komentare, ali niste slušali. Razgovarali smo s vama, ali niste mogli ili htjeli slušati – rekao mu je Nikolić dodavši kako se današnja odluka približava njihovim prijedlozima.

-Za parking u gradu neću više reći ‘a’, pogotovo kad sam vidio stanje u Gružu. Ide bolje, ali nije dovoljno dobro. Samo nastavite ovako – rekao je na koncu Nikolić.

Odluka je usvojena jednoglasno.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist