Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: ‘Putnike ćemo testirati, a turističke radnike cijepiti’

Capak: 'Putnike ćemo testirati, a turističke radnike cijepiti'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak progovorio je o covid-putovnicama za koje rekao na konferenciji za medije u utorak da je još rano.

– Ne možemo govoriti o tome da postoji covid putovnica ni o tome da je definiran njezin izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o cijepljenju. Dogovorit će se da potvrda o primanju 2 doze nekog cjepiva služi prilikom prelaska granice u EU, ali to je još daleko, o tome se tek sada razgovara. Hrvatskoj je u interesu da podrži takav prijedlog. Takva inicijativa je došla iz Grčke i sklopili ugovor s Izraelom o međ priznavanju potvrde o cijepljenju. Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o cijepljenju ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi – poručio je, prenosi Jutarnji.hr.

Što se tiče njihova izgleda, dodao je:

– Postoji za različite vrste cijepljenja potvrda o cijepljenju. Oni prate određene podatke o učinkovitosti na temelju toga ali to nikako nije covid putovnica. Dat je zadatak da se razradi jedan od smart pristupa. Još se ne zna hoće li to biti neki QR kod, ali dan je zadatak da se prijedlozi daju Europskoj uniji.

Capak, međutim nije mogao reći kada ih možemo očekivati.

– Imamo još čitav niz kontroverzi: cjepivo ne štiti 100%, sprečava li i transmisiju virusa… Dat je zadatak ECDC-u da sa znanstvenog stajališta razradi mogućnosti da netko tko tako prelazi granicu i dalje može prenositi virus, zaraziti se i slično i zato je rano govoriti o tome kako će se prelaziti granica – objasnio je.

Za osobe koje se nisu cijepile postojat će drugi uvjeti, karantena ili testiranje, pojasnio je.

– Ne postoji covid putovnica pa ne možemo govoriti o diskriminaciji. I o tome se u EU diskutira jer imamo malo cjepiva na raspolaganju – iznio je.

Odgovorio je i pitanje hoće li je dobivati turisti nakon povrataka sa sezone iz Hrvatske.

– Sigurno će RH razmotriti mogućnosti i prednosti u ovoj pandemiji da privučemo goste. Sigurno ćemo se cijepiti veliki dio populacije i nastojat ćemo cijepiti turističke radnike. Hoće li do tada biti covid putovnica ili ne, još ne znamo bi li se priznalo samo cjepiva registrirana na području EU ili i neka druga… Još je čitav niz kontroverzi oko toga, ali sigurno će RH napraviti svoj maksimum da neke zemlje imaju uvjete da moraju imati test prije povratka kući, da ih ovdje testiramo – zaključio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist