Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK PREDSTAVIO PLAN Naručili smo 5,6 milijuna doza, cjepivo će biti besplatno i dragovoljno

CAPAK PREDSTAVIO PLAN Naručili smo 5,6 milijuna doza, cjepivo će biti besplatno i dragovoljno

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak prokomentirao je trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Istaknuo je kako nam je trenutna incidencija na 100.000 stanovnika u 14 dana 1113,9. Različita je po pojedinim županijama.

-Najviša je u Međimurskoj županiji, 2201, a najniža u Istarskoj. Što se tiče usporedbe s drugim zemljama EU mi smo na 26. mjestu po incidenciji. Lošiji od nas je Luksemburg. Mortalitet od 470 na milijun stanovnika nas stavlja na 14. mjesto zemalja EU, na sredinu. Što se tiče udjela pozitivnih testova od ukupnog testiranja, viši udio od nas ima jedino Bugarska i Poljska – rekao je Capak te je iznio podatke o cjepljenju protiv koronavirusa.

-Kaže se da je ovo najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali treba znati da je odmah od početka pandemije bilo vidljivo da se specifičan lijek neće pronaći i zbog toga su vrlo brzo uložena ogromna financijska sredstva u istraživanje i proizvodnju cjepiva. Već na sredini godine su počela istraživanja i ispitivanja koja su potrebna da bi se cjepivu ocijenila sigurnost i učinkovitost.  U Europskoj uniji je od početka postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva i cilj mu je da se doze cjepiva koje proizvođači daju EU pravedno raspodijele među zemljama, a zemlje mogu izabrati tip cjepiva i proizvođača. Pravilo je da kad proizvođači kažu koliko će cjepiva nakon registracije proizvesti, države mogu zatražiti količinu za sebe, a onda će EU raspoređivati doze prema broju stanovnika – naglasio je Capak.

Hrvatska je naručila 5 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva od raznih proizvođača, a dobila je ponudu i od tvrtke Cure Vac koja će ga registrirati krajem 2021. Od nje će Hrvatska uzeti manje količine, u slučaju da to cjepivo bude sezonsko.

-EU je otvorila pregovore sa 6 proizvođača u prvoj fazi, a još su se kasnije javili neki dobavljači s kojima će pregovori skoro početi. Prvi sporazum koji je RH dobila na uvod je bio onaj od Astra Zenece. Hrvatska se odlučila za to cjepivo za najugroženije skupine stanovništva. Interes zemalja je bio ogroman pa nismo dobili sve što smo tražili nego 2 milijuna i 705 tisuća doza od njih. Odlučili smo se i za milijun doza od Pfizera, a onda toliko i od Moderne. Tu još nemamo potvrdu hoće li biti milijun doza ili ne. Zatim je tu i Cure Vac, od kojih smo naručili 300.000 doza radi eventualnog sezonstva – istaknuo je Capak.

Prvi sporazum koji je RH dobila na uvod, naglasio je,  bio je onaj Astra Zenece.

-Hrvatska se odlučila za to cjepivo za najugroženije skupine stanovništva. Interes zemalja je bio ogroman pa nismo dobili sve što smo tražili nego 2 milijuna i 705 tisuća doza od njih. Odlučili smo se i za milijun doza od Pfizera, a onda toliko i od Moderne. Tu još nemamo potvrdu hoće li biti milijun doza ili ne. Zatim je tu i Cure Vac, od kojih smo naručili 300.000 doza radi eventualnog sezonstva. U medijima se spominjalo da je Pfizer predao registracijske fileove u Americi i Europi i imamo najavu da bi to moglo biti 29. prosinca. Što se tiče Moderne, to će biti negdje u siječnju iduće godine, a vrlo je izgledno da ćemo prvo s ate dvije vrste cjepiva cijepiti, a oxfordsko se očekuje nešto kasnije u prvom kvartalu godine – istaknuo je Capak.

Cilj je bio osigurati cijepljenje najugroženijih skupina i ukupnog stanovništva, naglasio je. Što se tiče postupka nabave cjepiva, HZJZ predlaže Ministarstvu potpisivanje sporazuma, a Vlada sklapa ugovor s EU o narudžbi cjepiva.

– Plan provođenja cijepljenja sadrži sve elemente osim datuma i količine distribuiranog cjepiva po pojedinim mjestima jer to još uvijek ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda sadržavati 125 tisuća doza. Moći ćemo cijepiti 62,5 tisuće ljudi u prvom navratu ako bude kvartalna isporuka cjepiva. Prioritetne skupine su osobe s povećanim rizikom od težih oblika, djelatnici u zdravstvu i pružatelji usluga smještaja osobama starije životne dobi i osoba s invaliditetom. WHO je izašao s dokumentom izračuna rizika gdje je upravo takav redoslijed. Nakon toga će se cjepivo ponuditi ostalim stanovnicima RH, računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno. Cjepivo će biti besplatno i bit će dragovoljno, a ne obavezno. Iako je tako, važno je da se što veći udio stanovnika cijepi jer to osigurava kolektivni imunitet i sprečava širenje infekcije dalje – rekao je Capak te dodao kako s cijepljenjem neće početi era nenošenja maski.

-Još ne znamo kako preboljenje bolesti utječe na mogućnost transmisije virusa preko sluznice i pretpostavka je da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznicu. Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli bolest. I oni koji su preboljeli moraju u samoizolaciju jer mogu bolest prenijeti na druge, iako se sami ne mogu razboljeti. Kad padnu brojke, smanjivat ćemo mjeru obveze nošenja maske. Sva cjepiva koja su sada u proceduri, preporučuju dvije doze – naglasio je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist