Koronavirus u Hrvatskoj

Capak objasnio zašto bi glazba u kafićima trebala biti tiša

Kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, u kafićima i barovima, glazba bi trebala biti tiša, a o tome će se do kraja tjedna razgovarati na sastanku Nacionalnog stožera i predstavnika ugostitelja. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je za Dnevnik Nove TV rekao kako to neće biti jedini predmet razgovora. Objasnio je i zašto bi glazba trebala biti tiša.

-Kad je buka velika, prirodno je da čovjek koji želi s nekim razgovarati prilazi sugovorniku bliže kako bi ga bolje čuo. Ne može ostati na distanci. Osim toga, pojačava se i glasnoća govora. Prilikom vikanja, pojačava se i aerosol koja brže putuje i lakše se širi infekcija. Logično je da se malo smanji buka u kafićima i noćnim barovima kako bi ljudi mogli komunicirati – objasnio je Capak.
-Želimo s ugostiteljima razgovarati o onome što nas čeka ovu jesen i zimu. Doći će hladnije vrijeme i kiša. Neće se moći na otvorenim terasama boraviti. Trebamo vidjeti kako ćemo organizirati zatvorene prostore – rekao je dalje. Naglasio je I kako je vrlo važna vlažnost zraka u prostorima.
-Osim provjetravanja bitna je i vlažnost zraka. U prostorima koji se griju zrak je suh. Sluznica našeg respiratornog sustava je građena tako da treba biti uvijek vlažna. Ako se osuši u suhom prostoru disanjem, to ju oštećuje pa može doći do naseljavanja virusa i bakterija – rekao je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija