Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK NAJAVIO Osigurali smo cjepiva za više od 50 posto stanovnika

CAPAK NAJAVIO Osigurali smo cjepiva za više od 50 posto stanovnika

Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, rekao je to na konferenciji za medije Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On još nije završen, dodao je, jer se ne zna kad će i koliko cjepiva doći. Cjepivo je osigurano za više od 50 posto stanovnika.
-Na vrijeme smo se pobrinuli i rezervirali količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s AstraZenecom za 2,7 milijuna doza – rekao je te dodao kako 1,8 milijuna stanovnika spada u vulnerabilne skupine. Kako je nedostajalo još 900 tisuća doza iste su naručene Johnson&Johnson.
-To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke, a prije nekoliko dana sklopili smo ugovor i s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ali ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza – rekao je dalje Capak.
Cjepivo će biti neobavezno, dobrovoljno, a za sve ugrožene i strateški važne skupine će cjepivo biti besplatno. Istaknuo je i kako je Hrvatska spremna da cjepivo dođe u prosincu, no vrlo je vjerojatno kako će doći u prvom kvartalu iduće godine.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist