Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK: Na jesen počinje škola, krećemo s planiranjem mjera

CAPAK: Na jesen počinje škola, krećemo s planiranjem mjera

Ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, ove je srijede za Večernji komentirao aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa, a osvrnuo se i na početak nove školske godine na jesen.

Na pitanje kako će izgledati škola na jesen Capak je odgovorio kako je baš danas održao sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom.

-Dogovoreno je da će on osnovati jedno savjetodavno tijelo u koje će biti uključeni epidemiolozi. To će nam olakšati stvari ako situacija kojim možda negdje eskalira i dogodi se da mnoštvo učenika mora otići u izolaciju i samim time ne može pratiti nastavu. Uglavnom, daleko smo još od donošenja konkretnih mjera ali radimo na njim. Moje je mišljenje da djeca trebaju ići u školu jer je to dobro za njihov psihofizički razvoj, a obrazovanje je temelj društva. Napravit ćemo sve da djeca budu sigurna – rekao je Capak.

Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao kako je ‘Stožer zapravo ništa’, ravnatelj HZJZ-a naglasio je kako nije pravnik te kako ne bi komentirao takve navode.

-No, koliko je meni poznato u Ministarstvu zdravstva oduvijek je postojao krizni stožer, a ja sam njegov član još od 1991. godine. Postojao je tijekom Domovinskog rata, tijekom migrantskih valova i tijekom poplava u Posavini. No, kad taj krizni stožer procijeni da ne može sam iznijeti situaciju onda se u pomoć zove civilna zaštita. Stožer civilne zaštite u trenutku epidemije koronavirusa aktivirao se sukladno zakonu i mislim da smo napravili dobar posao. Jako je važno da imamo jedno takvo tijelo koje u nepredvidljivim situacijama s kojima se susreće cijeli svijet – može donositi brze i stručne odluke – odgovorio je Capak.

Biste li onda pristali na to da svaka odluka Stožera mora ubuduće proći kroz Sabor? – bilo je sljedeće pitanje, a Capak je odgovorio kako misli da bi to uvelike usporilo procedure donošenja ključnih i važnih odluka.

Više možete pročitati ovdje.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist