Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: Izbori ne donose značajan dodatni rizik

Capak: Izbori ne donose značajan dodatni rizik

Nastavljamo sa svim našim aktivnostima vezano uz cijepljenje, pa i s AstraZenecom – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak večeras u HTV-ovom Dnevniku, poručivši kako je generalni rizik od nuspojava puno manji od dobrobiti koje se dobivaju cijepljenjem tim cjepivom protiv bolesti COVID-19. Komentirao je i predstojeće lokalne izbore, rekavši kako izbori ne donose značajan dodatni rizik.

Capak je rekao kako se stopa odbijanja cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom u Hrvatskoj mijenja od mjesta do mjesta i od dana do dana.

– Imamo pozive od većine županija da što više cjepiva AstraZenece uputimo na teren jer se ljudi žele cijepiti i AstraZenecom, kao i svim drugim cjepivima – rekao je Capak.

Od samih početaka AstraZenecino cjepivo prate kontroverzije. EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja i pojave zgrušavanja krvi, neke europske zemlje imaju i određene restrikcije vezane uz primjenu tog cjepiva. Capak je rekao kako moramo imati u vidu da postoji moguća povezanost i da je ona vrlo rijetka, ali da je dobrobit od cijepljenja daleko veća.

– Svaki 45. oboljeli umre od COVID-a. To je puno veći problem nego što su tromboembolijski događaji  naglasio je Capak, istaknuvši kako u Hrvatskoj nismo imali takvih događaja kakve je EMA razmatrala.

– Mi smo imali nekih poremećaja zgrušavanja, ali ti poremećaji nisu bili slični ovima koje je EMA razmatrala i mi nemamo na temelju čega u Hrvatskoj reći da trebamo ograničavati korištenje – rekao je Capak.

Capak je između ostalog naglasio i kako se od oko 2200 prijavljenih nuspojava na sva cijepljenja u Hrvatskoj njih najviše odnosi na Pfizer – oko 0,4 posto, dok je za AstraZenecu to 0,35 posto. Međutim, dodao je kako je kod poremećaja koagulacije nešto veći broj kod AstraZenece, iako i kod Pfizera postoji taj poremećaj. Capak je poručio kako se radi o premalom broju za nekakav zaključak, a pogotovo preporuke vezano za dob i spol. Naglasio je i kako HALMED i HZJZ vrlo pažljivo prate tu situaciju te da će u momentu kad ustanove da postoji neki takav rizik ‘apsolutno donijeti ograničenja i upozoriti građane’.

Što se predstojećih lokalnih izbora tiče, Capak je rekao da su revidirali preporuke jer je drugačija epidemiološka situacija nego na prošlim izborima.

– Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik. Kontakti se ostvaruju svaki dan, ovdje će biti propisane vrlo stroge epidemiološke mjere i za prikupljanje potpisa, i za predaju kandidatura, i što se tiče samog izbornog dana, i što se tiče predizborne kampanje, i tako dalje. Vrlo stroge epidemiološke mjere ćemo propisati i smatramo da nema nekog većeg rizika – poručio je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist