Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: Intenzivno se razmišlja da ograničimo okupljanja

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovao je u Dnevniku HTV-a te je rekao kako se intenzivno razmišlja da se od jeseni ograniče okupljanja.

– Nadamo se da će trend biti silazan, to smo već najavili zadnjih tjedan dana, iako smo imali nekoliko pikova koji su odskočili od prosječne brojke. Mi očekujemo da će se taj trend nastaviti prema dolje. To ne znači da ćemo sutra imati 10, ali trend će u svakom slučaju po našim istraživanjima i modelu biti silazan – rekao je Krunoslav Capak. Kaže da je ovo nastavak prvog vala ili rep epidemije.

– Dogodilo nam se popuštanje mjera. Karantena je odlična jer ona drastično smanjuje prijenos koronavirusne infekcije. Međutim, kad smo počeli popuštati mjere, korona je gospodarski i psihološki neodrživa, i popuštanjem mjera nam se dogodilo da se vratio rep epidemije i da imamo veći broj zaraženih – istaknuo je i dodao da se moramo naviknuti na suživot s virusom.

– Mislimo da ove brojke nisu pretjerane, rado bih da budu manje. Moramo se priviknuti da je koronavirus ovdje. Treba se naučiti na novu normalu, treba intenzivno raditi na smanjivanju. Ne mislimo vraćati karantenu, niti bilo tko u svijetu – istaknuo je Capak.

– Intenzivno se razmišlja da se od jeseni ograniče okupljanja. Slovenija ima ograničenje na 50. Mi smo imali odličnu situaciju i da smo htjeli osloboditi gospodarstvo i društvene okolnosti. Mi sad nećemo smanjivati tu brojku, ali smo s propisivanjem strožih mjera, s prijavljivanjem okupljanja gdje ima više od 100 ljudi Civilnoj zaštiti, koja onda podliježu nadzoru inspektora civilne zaštite, nastojali dovesti stvari u red – rekao je Capak.

Pročitajte još

Hrvatska ima 94 nova slučaja zaraze, preminulo je 19 osoba

Dulist

IDUĆI NA REDU? Franković: ‘Čak 83 posto djelatnika u turizmu se želi cijepiti’

Dulist.hr

‘OD DRUGE NEMA KORISTI’ Markotić: Onima koji su preboljeli COVID dovoljna je jedna doza cjepiva’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija