Zanimljivosti

Čak 5.291 liječnik primio neki oblik nagrade

Farmaceutska industrija

U prošloj je godini 17 49 honorar i druge oblike nagrađivanja od strane farmaceuta primio 5.291 liječnik, a ukupan iznos koji su im uplatile farmaceutske tvrtke popeo se do 30 milijuna kuna, kažu najnoviji podaci o suradnji liječnika i farmaceutskih tvrtki za 2013. godinu kojima raspolaže HZZO.


Iako je grubom računicom po liječniku u prosjeku potrošeno oko 5.600 kuna, pojedinačni su iznosi koje su pojedini liječnici primili bitno različiti, navodi portal Seebiz.eu.

Najviše je novca, ukupno 13,6 milijuna kuna uplaćeno na račun edukacije liječnika, odnosno kotizacija i troškova njihovih odlazaka na kongrese, simpozije i razna medicinska savjetovanja. Iznos od 11,5 milijuna kuna farmaceuti su potrošili na liječničke honorare, primjerice za održana predavanja, a još 3,2 milijuna kuna uplatili su liječnicima na račun troškova i angažmana za organizaciju simpozija, seminara, kongresa ili konferencija. Na popisu davanja našle su se i donacije lijekova i medicinske opreme za potrebe nekog pacijenta ili odjela, u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna u prošloj godini.

Za rad na kliničkim studijama liječnici su primili ukupno 124.169 kuna, trostruko manje od iznosa koji su farmaceuti odvojili na hranu i zabavu za liječnike s kojima surađuju – ukupno 431.321 kuna. Još je pola milijuna kuna lani potrošeno na stavku »ostalo«, u što se može ubrojiti sitne poklone, odnosno sponzorske darove koji prema Ugovoru o etičkom oglašavanju ne smiju prelaziti iznos od 1.000 kuna godišnje.

Iznos od 17,5 tisuća kuna potrošen je na izradu različitih propagandnih materijala.

Ukupni je iznos od 29.851.453 kune, koliko je lani farmaceutska industrija potrošila na suradnju s liječnicima, za gotovo 10 posto veći u odnosu na 2012. godinu, kada su liječnici od farmaceutskih tvrtki primili ukupno 28.083.396 kuna, dok je broj liječnika na listi suradnika s farmaceutskom industrijom u padu.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist