Zanimljivosti

Butige pune pokvarene hrane, pazite na rok trajanja

Voće i povrće

Inspekcija Ministarstva zdravlja povukla je s tržišta više od 13 tisuća kilograma slatkiša jer su zdravstveno neispravni, pljesnivi, a na dio čokolada, keksa i bombona prešla je boja s ambalaže, piše jutarnji.hr.

Iako je dobar dio loših i nezdravih proizvoda zaustavljen već na granici, butige su, upozoravaju iz Ministarstva zdravlja, preplavljeni nekvalitetnom hranom.

Stručnjak iz konditorske industrije Stipan Bilić tvrdi kako u državu često dolaze slatkiši pred sam istek roka upotrebljivosti. Trgovine i lanci, kaže, odbijaju kupiti domaće slatkiše ako im je istekla trećina roka upotrebljivosti, a onda prodaju još starije koji su odbačeni u inozemnim lancima.

Čokolada, naime, može stajati 12 mjeseci nakon proizvodnje. U Hrvatskoj se, kaže Bilić, potrošačima nude čokolade koje nisu uspjeli prodati u inozemstvu u svom desetom ili jedanaestom mjesecu nakon proizvodnje. Takve se čokolade u nas prodaju vrlo jeftino i često su na akcijama.

– Ako imate pun trgovački centar inozemne robe kojoj istječe rok trajanja i nešto domaće koja može stajati još mjesecima, kojoj ćete sniziti cijenu kako biste je rasprodali? – pita Bilić i nadalje upozorava kako dio slatkiša ne zadovoljava standarde. Police su pune jeftinih slatkiša iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske, koji se u krizi puno više prodaju od domaćih.

Ukupno je u posljednjih 15 mjeseci povučeno 35 tona potencijalno opasne hrane. Inspektori su pronašli gotovo tonu ribljih konzervi s povećanom dozom histamina, gotovo sedam tona pljesnivih mliječnih proizvoda i 290 kilograma zobenih pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina.

 

Pročitajte još

Na Kandeloru uživajte u slasticama od ljute naranče i učinite dobro djelo

Dulist

Sajam u Lazaretima: od kovanih i drvenih predmeta do pršuta, sireva, igračaka…

Dulist

[FOTOGALERIJA] Procvjetao mjenduo u Župi dubrovačkoj!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija