Politika

BURNO U SKUPŠTINI Most-ovci prekršili dogovor, nisu podržali Orlić, Jerkoviću ‘visi’ mjesto potpredsjednika

BURNO U SKUPŠTINI Most-ovci prekršili dogovor, nisu podržali Orlić, Jerkoviću 'visi' mjesto potpredsjednika

Na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine ‘zaiskrilo’ je oko već dogovorenog izbora DDS-ove Terezine Orlić za predsjednicu Skupštine. Naime, iako je Orlić izabrana za predsjednicu s 29 glasova za, vijećnici MOST-a ostali su suzdržani što im je vijećnik HDZ-a Teo Andrić zamjerio jer to, istaknuo je, ‘nije u skladu s njihovim prethodnim dogovorom’.

Potom se vijećnicima obratio MOST-ov Pero Jerković s prijedlogom osnivanja Centra za autizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za koje je prethodno sjednici prikupio 15 potpisa vijećnika i uputio ih je predsjednici. Tada je za govornicu izišao SDP-ov Ivo Karamatić istaknuvši kako je vođenje skupštine pošlo ‘na gore’.

-U okviru ove točke se ne mogu iznositi prijedlozi koji nemaju veze s ovom točkom, mogu se predlagati samo kandidati. Molio bih da se inače držimo poslovnika. Možda su neki još željni kampanje, ali mislim da je građanima toga dosta – rekao je Karamatić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su na sastanku dogovorili da će vladajuća većina i koalicijski partneri DDS predložiti predsjednicu skupštine i da su se svi usuglasili.

-Predloženo je da prvog potpredsjednika predloži većina, a drugog oporba. Ovo je vrlo važno radi digniteta skupštine. Na klubu vijećnika smo skupljali potpise za Pera Jerkovića koji je prijedlog oporbe za potpredsjednika. Kako će ga izabrat’ većina nakon ovoga? MOST pravi umjetnu diverziju što je vrlo nekorektno. Hoćete biti u skupštini, imate ćete je, ali ne na ovaj način. Morate se držati onoga čega smo se dogovorili – rekao je Dobroslavić.

Određena je stanka od 15 minuta zbog promijenjenih okolnosti. Teo Andrić objasnio je razloge uzete stanke koju je sazvao.

-Očekivao sam danas sasvim drugu priču. Konstituirajuća sjednica danas je trebala biti svečana. Ne mogu vjerovati da nam se ovo dogodilo. Svi mi ovdje bi trebali steći povjerenje birača. Kako ćemo ga steći ako se mi ne možemo između sebe dogovoriti? Ovo me je povrijedilo i šokiralo. Očekivali smo da ćete i vi naš prijedlog podržati kako smo i mi vaš. Ako nema povjerenja, onda smo na početku loše startali. Klub HDZ-a i partnera DDS-a će nakon ovoga u sljedećem glasovanju biti suzdržani za izbor Jerkovića kao potpredsjednika – rekao je Teo Andrić.

U međuvremenu je oporba iznjedrila novi prijedlog za potpredsjednicu SDP-ovu Fani Favro Bukvić, a Pero Jerković izjasnio se da odustaje od svoje kandidature.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist