Koronavirus u Hrvatskoj

BRZI TESTOVI NA KORONU Točnost im je 97 posto, HZZ otkrio da će koštati 103 kune

BRZI TESTOVI NA KORONU Točnost im je 97 posto, HZZ otkrio da će koštati 103 kune

Čak 32 posto testiranih u zadnja 24 sata pozitivno je na Covid-19. Osim što raste postotak pozitivnih, uzlazni trend je i po broju novozaraženih, tako da je opet postignut rekord, ovaj put s 2948 novozaraženih. No, broj koji puno više zabrinjava je onaj koji govori o pozitivnima kojima je nužna liječnička pomoć, piše Jutarnji.

Tijekom jučerašnjeg dana na liječenju u bolnicama diljem zemlje bilo je 1278 pacijenata, a na respiratoru su bile 122 osobe. Ukupno aktivnih slučajeva je 15.356, a u samoizolaciji se nalazi više od 31 tisuće građana. Do danas je ukupno testirano 532.288 osoba, od toga 8906 u posljednja 24 sata.

Preminulih Covid pozitivnih pacijenata samo u jednom danu bilo je 29, tako da je od početka epidemije ta brojka narasla na 683.

Dobra procjena

Washingtonski Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) je 4. rujna dao procjenu da će do početka 2021.godine u Hrvatskoj preminuti čak 1267. Iz tadašnje perspektive, kada je preminulih bilo 194, to se činilo nestvarnim. No, ako bi do kraja godine umiralo po deset pozitivnih na covid, što je danima puno više od toga, došli bi do procjene IHME.

Također, predvidjeli su i da će do kraja godine biti dvije tisuće hospitaliziranih, što, na žalost, izgleda da je itekako moguće, s obzirom na to da smo već sad na gotovo 1300. No, ono što posebno zabrinjava, s obzirom na to da su očito prve dvije kategorije izgleda točne, je to što bi do kraja godine na respiratorima bilo čak 493 osobe.

Na koji način će se ići u daljnju borbu s epidemijom kako bi se ipak pokušala izbjeći IHME-ina projekcija, znat će se danas nakon što se sastane Vladin Znanstveni savjet s premijerom Andrejem Plenkovićem. Naime, jučer se okupio Znanstveni savjet kako bi usuglasili stavove i izvijestili premijera. Ono što je znamo jest da tijekom ovog tjedna ne bi trebalo biti novih mjera, a stručnjaci su uglavnom protiv blagog lockdowna, jer smatraju kako nije dao rezultate u zemljama koje su ga uvele.

Kako bi se ubrzao i povećao broj testiranih osoba, u tijeku je validacija brzih antigenskih testova, a prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, kaže nam Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, njihova osjetljivost je oko 97 posto.

– Taj postotak smatramo prihvatljivim, a kada se krenu koristiti u punom obimu, očekujemo da će se broj testiranih moći podići za tridesetak posto – kaže Šostar. Pojašnjava kako su testovi namijenjeni isključivo za osobe koje imaju simptome covid infekcije te će oni služiti za potvrdu bolesti. Ako osoba sa simptomima na antigenskom testu bude negativna, ići će na PCR test kao krajnju potvrdu.
Sto ispitanika

Kako doznaje Jutarnji, testiraju se antigenski testovi tri proizvođača, kako bi se ustanovilo koji od njih je najosjetljiviji. Validacija se za testove svakog od proizvođača provodi na sto ispitanika, dakle kod sto osoba napravi se antigenski brzi test i klasični PCR test, a sukladno tome u kolikom se postotku podudaraju, birat će se najbolji proizvođač brzih testova.

Od danas će se validacija raditi i u Domu zdravlja Zapad, točnije u onome na adresi Prilaz baruna Filipovića. Tu informaciju potvrdio je ravnatelj DZ Zapad dr. Miroslav Hanževački.

– Dogovor je da pomognemo u validaciji. Riječ je o jednoj zajedničkom istraživanju u suradnji Štampara, Hrvatstkog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba. Kada se pronađe najosjetljiviji test, krenut će se u masovnu upotrebu – govori Hanževački.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, naravno, plaćat će testiranja koja idu preko uputnice, kao što je to bilo i do sada.

– Cijena će biti oko sto kuna, i to pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Moći će se odraditi i o vlastitom trošku, ali to nije u našoj domeni – rekao je jučer ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić.

Tijekom petka, HZZO je utvrdio cijenu za postupak brzog antigenskog testa na bolest COVID-19, koja iznosi 103,74 kune za jedan test, objavljeno je. Cijena je utvrđena Odlukom o dopuni Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist