Zanimljivosti

Briatore i Prokhorov usidreni pred Gradom

Briatore i Prokhorov usidreni pred Gradom

Dubrovački akvatorij bio je danas prometno susretište i sidrište brojnih većih i manjih plovila, a mi smo uspjeli 'uhvatiti' one ljepše i zanimljivije.

U oko nam je odmah po pogledu na akvatorij oko otoka Lokruma upala 62 metra duga i 10 metara široka jahta 'Solemar' izgrađena je 2003. godine u brodogradilištu Amels u nizozemskom gradu Vlisingenu, a koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Dizajnirao ju je Michael Leach, a pokreću je dvostruki Caterpillar motori.

Zanimljivo je i da je još za vrijeme gradnje prodana svom vlasniku, ruskom multimilijarderu Mikhailu Prokhorovom. Taj poduzetnik s diplomom Moskovskog instituta za financije ime, slavu i novac (Forbes ga je 2012. godine procijenio na 13 milijardi dolara, što ga čini sedmim najbogatijim Rusom!) stekao je u trgovini metalom, a poznat je i kao vlasnik NBA momčadi Brooklyn Nets. Godine 2004. pokrenuo je i vlastitu fondaciju za potporu kulturnim insituticijama u Rusiji.

Nezamijećena nije ostala niti 64 metra duga i 12 metara široka jahta 'Force Blue', izgrađena 2002. godine u nizozemskom brodogradilištu Royal Denship, a koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Ova lijepa brodica vlasništvo je talijanskog multimilijunaša i vlasnika Renault Formula 1 momčadi Flavija Briatorea (koja i nosi ime po njegovim inicijalima), a 2010. bila je plijenom talijanske porezne uprave, zbog sumnji u Briatoreove porezne malverzacije.

Briatore ju je kupio od prvog vlasnika za 68,2 milijuna funti, a tijekom Grand Prixa Formule 1 u Monte Carlu 2009. godine na njoj je održan i sastanak svjetske auto-moto organizacije FIA-e.

Dizajnom ove čelične jahte mogu se ponositi Ole Steen Knudsen i Tom Fexas. Jahta se inače može unajmiti po cijeni od 250 tisuća dolara tjedno.
Pred Lokrumom smo zamijetili i 40-metarsku jahtu imena 'Liliya', inače izgrađenu pred tek dva mjeseca u talijanskom brodogradilištu u Viareggiju za nepoznatog ruskog vlasnika. Ovu aluminijsku ljepoticu pokreću dva dizel motora s ukupno 6.276 konjskih snaga, a sa zapreminom rezervoara od 30.000 litara benzina može razviti brzinu i do 28 čvorova.

Odmah do nje smjestila se jahta slična imena 'Liya', duga 36 i široka 8 metara, izgrađena 2005. godine u talijanskom brodogradilištu Mondo Marine, a koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Sa svoja dva MTU 12V dizel motora  s 2,255 konjskih snaga i rezervoarom od 45.000 litara benzina može postići maksimalnu brzinu od 19 čvorova. Za vanjski izgled jahte zaslužan je nizozemski dizajner Cor D. Rover, a za unutrašnjost Talijan Luca Dini. Jahta može primiti 10 gostiju, ima jednu veću te četiri dvostruke kabine, veliki solarij s barom i jacuzzijem. Prvenstveno je osmišljena kao jahta za druženje i zabavu.

Okom kamere 'uhvatili' smo i prelijepu 'Celestial Hope', 47-metarsku jahtu izgrađenu 2008. godine u nizozemskom brodogradilištu Heesen Yachts, a koja također plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Stručni časopisi opisuju ovu jahtu nepoznatog ruskog vlasnika kao remek djelo inovativnog dizajna, superiorne izvedbe i diskretne elegancije, koji nudi ono najbolje iz poznatog nizozemskog brodogradilišta. Ova ljepotica s dva MTU 4000 16V dizel motora od ukupno 7.300 konja i rezervoar zapremine 68.800 litara benzina, može razviti brzinu od 27 čvorova.

Unutrašnjost broda uredili su dizajneri Intarya i Barbara Narry. Na ovoj jahti koja prima 12 gostiju naći ćete čak i tursku kupelj, jacuzzi, šefa kuhinje s Michelinovom zvjezdicom i višejezičnu deveteročlanu posadu broda. Inače, ako imate želju provesti jedan tjedan svog godišnjeg odmora na ovoj jahti, morat ćete izdvojiti 245 tisuća eura.

Posljednja u nizu jahti koje su danas posjetile dubrovački akvatorij i sidrile se pred Lokrumom nije ništa manje atraktivna od ostalih. Riječ je o tamnoplavo-bijeloj jahti 'Zaliv III', dugoj 50 i širokoj 10 metara, izgrađenoj 2011. godine u talijanskom brodogradilištu Mondo Marine, a koja plovi pod malteškom zastavom. I unutrašnjost ove jahte djelo je dizajnera Luce Dinija, dok rješenje vanjskog izgleda pripada Grku Girogiosu Vafiadisu.
Pokreću je dva blizanca MTU 16V 4000 dizel motora, svaki snage od 2.720 kilovata, pa može dostići i brzinu od 22 čvora.

Zaliv III može primiti 12 gostiju u šest luksuznih kabina. Ima čak tri palube, unutrašnjost joj je oplemenjena skupocijenim drvom, sadrži i uobičajeni jacuzzi te parnu kupelj. Inače je ova jahta poznata kao finalistica poznatog ShowBoats Design Awards 2012. godine. Cijena najma prava sitnica – 34 tisuće eura dnevno! Ako ste osoba još dubljeg džepa i htjeli biste ovu 'barčicu' i kupiti, za to ćete trebati izdvojiti 24 milijuna eura.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist