Zanimljivosti

Brak u Hrvatskoj u prosjeku traje 15,3 godine. Ova županija ima najviše razvoda!

Vjencanje Brak

Svjetski dan braka obilježava se četiri dana prije Valentinova. Iz Državnog zavoda za statistiku proučili su podatke o stanovništvu i saznali kakve su bračne odluke donosili stanovnici Hrvatske. Posljednja raspoloživa godina za koju su mogli detaljnije promatrati podatke bila je 2022. godina.

-Nismo donosili zaključke o navikama Hrvata, ali dostupan poveći set podataka iz statistike stanovništva ipak nas je potaknuo na razmišljanje – naveli su.

U 2022. ukupno su sklopljena 18 074 braka, a za 87,7 posto ženika i 87,8 posto nevjesta to je bio prvi brak. Kako se već godinama ističe, parovi se sve kasnije odlučuju na brak, što potvrđuju i podaci za 2022., kad je prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka bila 31,7, a nevjeste 29,3 godine.

-Iako se ljubav ne može izjednačiti s brakom te je jasno da ljubavna veza može biti itekako jaka i trajati dugo godina i ‘bez papira’, promatrajući podatke na razini županija, zapitali smo se ima li geografski položaj veze s ljubavlju? Bila riječ o krajevima Hrvatske koji su skloniji tradiciji, a brak se nerijetko smatra tradicionalnom formom, ili utjecaju okružja, u pojedinim županijama brak je učestalija forma zajednice. Stopa sklopljenih brakova na 1000 stanovnika na razini RH bila je 4,7, najviša u Vukovarsko-srijemskoj (6,0), a najniža u Istarskoj županiji (3,4) – ističu.

Regionalne razlike vidljive su i što se tiče oblika braka. Na razini Hrvatske 50,6 posto sklopljenih brakova u 2022. bili su vjerski, a 49,4 posto građanski. Najveći udio vjerskih brakova bio je u Ličko-senjskoj (63,0 posto), a najmanji u Istarskoj županiji (38,1 posto).

U 2022. zabilježeno je 4 808 razvoda. Na 1000 sklopljenih brakova razvedeno ih je 266,0. Najmanje razvoda na 1 000 sklopljenih brakova imala je Šibensko-kninska (103,3), a najviše Karlovačka županija (455,8).

-Za malo ljubavnih skeptičara imamo još jedan podatak – prosječno trajanje brakova razvedenih u 2022. bilo je 15,3 godine, što bi optimiste navelo na zaključak da bračnoj zajednici ipak treba dati priliku – dodaju.

Imajući Valentinovo na umu, zavirili su i u statistiku iz Popisa 2021., koja pokazuje da neki stanovnici Hrvatske ljubav i privrženost nose u imenu.

Brakovi Valentinovo web imena 2

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist