Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović: ‘Naplatili smo 600 tisuća kuna kazni ugostiteljima, istražujemo ilegalne zabave’

Božinović: 'Naplatili smo 600 tisuća kuna kazni ugostiteljima, istražujemo ilegalne zabave'

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je redovitu konferenciju za novinare na kojoj su objavljene najnovije informacije o koronavirusu.

-U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva. Možemo govoriti o usporenom rastu, u brojnim županijama je zabilježen manji broj slučajeva. No, ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira – rekla je epidemiologinja Marija Bubaš.

-U razgovorima sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove – dodala je.

O masovnom testiranju u Zagrebu

-Mi jesmo u kontaktu s kolegama iz gradskog stožera. U ovom trenutku nije donesena konkretna odluka, oni je trebaju iskomunicirati. Danas je sastanak gradskog stožera. Kako mi vidimo ta testiranja, to je nešto što može doprinijeti brzoj trijaži zaraženih i zaraznih osoba. Kad govorimo o simptomatskim slučajevima, to može pomoći. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb pa ćemo razgovarati konkretnije. Time možemo brže detektirati slučajeve koji su u zaraznoj fazi epidemije – rekao je Božinović.

Ima li Hrvatska kapacitete za to?

-Ovo kako je zamislio Zagreb, to je usmjereno na slučajeve koji su simptomatski. To je najveća vrijednost brzih testova. Što se tiče ostalih, nismo sigurni da je to neki veliki doprinos – kaže Božinović.

O kaznama

-Naplaćeno je 600.000 kuna kazne vlasnicima ugostiteljskih objekata. Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se dodatno angažirati i policija i državni inspektorat i civilna zaštita. Policija se već pokrenula, bit ćemo strogi. Pozivam sve koji imaju informacije o ilegalnim partijima da, kako ne bismo kaznili sve ugostitelje, prijave to – kaže Božinović, piše Index.

O Vukovaru, procesijama…

-To su odluke koje se tiču događaja koji traju od par desetaka godina do stotina godina. Teško je reći da će tradicija tek tako nestati. Odgovoran je pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i onda stvoriti epidemiološke okvire. Radi se na provedbi protokola, donesena je odluka da 18. studenog neće moći raditi u Vukovaru ugostiteljski objekti od 6 ujutro do ponoći (dakle cijeli dan) – govori Božinović.

Nove mjere

-Mi ćemo ovaj tjedan…nakon što je rast novozaraženih puno manji, nas to ne zadovoljava. Ako ne budemo bilježili početak trenda smanjenja, razmotrit ćemo nove mjere. Ne bih govorio o kojim mjerama se priča, ali to može biti ograničenje okupljanja i smanjenje rada određenih djelatnosti i da se radi što više od doma – rekao je Božinović.

Beroš o smrtnosti

Ministar Vili Beroš kaže da svjedočimo unatrag par tjedana da se broj zaraženih udvostručio.

-Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih je pao prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih – rekao je Beroš.

-Ako usporedite naše brojke i druge europske zemlje, blage mjere su učinkovite. S blažim mjerama postižemo bolje rezultate. Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas – dodao je.

-Svi preminuli koji umru od covid-infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama – rekao je Beroš.

O broju hospitaliziranih

-To nije rezultat današnjeg broja novozaraženih, nego broja novozaraženih od prije dva tjedna – kaže Beroš.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist