Koronavirus u Hrvatskoj

BOŽINOVIĆ NAKON SASTANKA Produžujemo postojeće mjere

Nakon dva mjeseca održan je sastanak Znanstvenog savjeta. Božinović se obratio javnosti i poručio da se produžuju postojeće mjere Nacionalnog stožera. Radi se o sljedećim mjerama: zabranjen je sport u zatvorenom osim za vrhunske sportaše, zabranjen je i rad dječjih igraonica i održavanje radionica za djecu. I mjere na granicama ostaju iste. O lokalnim mjerama i dalje odlučuju lokalni stožeri pa sve mjere koje su donijeli ostaju na snazi, piše Index.

-Sastanak je bio sadržajan i konstruktivan. Ukazalo se na ozbiljnost situacije s koronom u Europi i Hrvatskoj. Znate da je danas istek mjera. Mi ćemo ih danas produžiti. Članovi Savjeta su danas, ja bih se usudio reći, pohvalili pristup prema županijama. Znamo da je situacija po županijama različita. Imamo iskustva s primjenom mjera lokalno, po županijama, mislim da ćemo s ovim pristupom, uz stalni nadzor nacionalnog stožera, pronaći i održati balans… – rekao je Božinović na početku.

O daljnjoj strategiji mjera

-Mi već imamo u nekoliko županija vrlo stroge mjere. Županijski stožeri će pratiti situaciju po županijama i ovisno o epidem. situaciji će se donositi. Opcija strožih mjera nije iskključena. Možda jest trenutno na nacionalnoj razini, ali imate županije koje same donose mjere. Nema puno logike da se donosi nacionalna mjera koja će biti stroža tamo gdje ne treba – rekao je Božinović.

O cijepljenju

-Ono što je dobro, nakon što je osigurano dodatnih doza Pfizera, mislim da broj cjepiva više neće biti upitan kad govorimo o procjepljianju hrvatskog stanovništva. S pojačanim cijepljenjem i pojačanim angažmanom oko cijepljenja… – naglasio je.

O nastavi u školama

-Ja u ovom trenutku nemam informaciju o tome niti što će napraviti Zagreb. TU postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je C model opravdan, mi to također smatramo. O tome odluku donosi posebno povjerenstvo pri MInistarstvu obrazivanja. U ovom trenutku nema puno razloga da se mijenja ta odluka, jer brojevi nam ne padaju, naime brojevi nam rastu u odnosu na trenutak da se ide s C modelom. Dakle, brojevi su veći sada nego su bili kad se odlučilo da se ide na C model – naglasio je.

O Polašekovom modelu

-Kad govorimo o brojevima i semaforima, mislim da su ti semafori doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Ako kažete incidencija 100 uvodimo ovo, a onda bude 101, što onda? Mi govorimo o trendovima, situaciji pratimo na dnevnoj bazi. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa – rekao je ministar Božinović.

Je li Nacionalni stožer maknuo od odgovornosti?

-Sve te odluke lokalne potpisuje Nacionalni stožer. Što je tu loše? Uzmite Primorsko-goransku županiju koji ima vrlo poznate liječnike, zašto mislite da oni ne bi bili u stanju predložiti mjere za područje u kojem žive. Ne vidim nikakav razlog da ne uvažavamo njihovo mišljenje. Čak mislim da bi to bilo pogrešno – naglasio je.

O cijepljenju Astrom

-Mislim da je to jedan problem na EU razini, mi ćemo naravno, pitate to u zgradi vlade gdje se premijer cijepio Astrom, to je najbolji pokazatelj što mislimo o tom cjepivu – zaključio je Božinović.

Pročitajte još

‘600 PUTA HVALA’ U Studentskom domu cijepljeno 450 Dubrovčana i 150 stranaca

Dulist

BEROŠ I dalje smo u narančastom, ostajemo najsigurnija destinacija na Mediteranu

Dulist

Hrvatska sa 188 novozaraženih, cijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija