Kultura

Boškovićevo umijeće diplomacije

Knjiga ''Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike'' autora Stjepana Špoljarića predstavljena je u Kneževu dvoru.

Knjiga, koja obrađuje pet Boškovićevih diplomatskih misija u službi Dubrovačke Republike, pripremljena je u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH kao prilog obilježavanju 300-te obljetnice Boškovićeva rođenja.

Tiskana je u dva dvojezična izdanja – hrvatsko-francuskom i hrvatsko-engleskom, uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Knjiga obrađuje 5 slučajeva u kojima je Bošković kao priznati svjetski znanstvenik iskazao zadivljujuće diplomatsko umijeće u njihovom rješenju u korist Dubrovačke Republike. Prvi slučaj odnosi se na makedonsku regimentu kada Senat moli Boškovića za pomoć u traženju potpore papinske diplomacije.

U slučaju francuskog državljanina Louisa Vianija koji u dubrovačkoj luci gradi brod, Bošković pregovara s papom Benediktom XIV i francuskim veleposlanikom grofom De Stainvilleom kako bi otklonio sumnje Velike Britanije da je Dubrovačka Republika stala na stranu Francuske u Sedmogodišnjem ratu.

U slučaju francuskog konzula u Dubrovniku Le Mairea, Bošković djeluje u ulozi izvanrednog dubrovačkog veleposlanika u Parizu sa zadatkom da ishodi konzulov opoziv. U slučaju ruskog ultimatuma Bošković traži posredovanje poljskog kralja Stanislava II. Poniatowskog sa Ruskim Carstvom. Tijekom kasnog pariškog razdoblja 1774. – 1776. Boškovć vodi uspješne pregovore s francuskim ministrom vanjskih poslova grofom de Vargennesom i ministrom mornarice de Boynesom o usuglašavanju francusko-dubrovačkog trgovačkog ugovora kojim je Dubrovniku priznat status luke na zapadnom Mediteranu.

Na predstavljanju su govorili autor Stjepan Špoljarić, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mladen Andrlić, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez te dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. 

Predstavljanje knjige organizirali su dubrovački ogranak Matice hrvatske, Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

NAJLJEPŠI DAR ZA ROĐENDAN VELIKOG SLIKARA Bukovčevi ‘Konavoski tkalci’ vratili se doma

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 167 godina rođen Vlaho Bukovac

Dulist

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija