Kultura

Predstavljen novi „Dubrovnik“

Predstavljen novi „Dubrovnik“

Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik predstavio je 14. listopada dubrovačkoj javnosti u Čitaonici Narodne knjižnice Grad treći broj ovogodišnjeg izdanja časopisa za književnost i znanost „Dubrovnik“.

Časopis su predstavili odgovorna urednica časopisa, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, tajnik Uredništva akademik Luko Paljetak i povjesničarka Anica Kisić.

Akademik Paljetak uvodno je istaknuo dva doprinosa iz područja znanosti, autora Elisabeth von Erdmann i Igora Fiskovića. Von Erdmann svoju je pozornost posvetila pjesničkoj koncepciji Marina Držića iz perspektive vječne filozofije renesanse, naglasivši oprečnost slike Boga i stvarnosti te Držićevo tragično poimanje svijeta. Igor Fisković za temu je odabrao likovnu kulturu Držićeva vremena i renesansnog Dubrovnika.

Iz područja baštine Anica Kisić je istaknula tekst Franka Oreba o korčulanskoj liječničkoj obitelji Mirošević te također tekst Pija Mate Pejića o Fra Ambrozu Janezu Testenu, franjevačkom redovniku slikaru, koji je službovao po cijeloj Dalmaciji.
U izboru poezije manje afirmiranih pjesnika akademik Paljetak istaknuo je Biserku Goleš Glasnović, Zdravka Ostojića i Franja Kašika Bertrona.

Odgovorna urednica časopisa Ivana Burđelez izbor iz proze Janka Dimnjakovića najavila je kao „tekst s iskričavim humorom“. Riječ je o dvije kratke priče: prva opisuje dolazak Sherlocka Holmesa u Zagreb i susreta s Marijom Jurić Zagorkom, a druga pod nazivom „Donesi mi glavu Alfreda Garcije“ u kojoj glavni lik, čiju je glavu ucijenio Sam Peckinpah, traži zaštitu kod Velimira Sriće.

Dubrovačka glumica Perica Martinović pročitala je dijelove memoara Božidara Darka Miloševića o djetinjstvu u Dubrovniku, njegovim sjećanjima na Stradun, veljun u Bondinom teatru, pastičerijama.

Anica Kisić predstavila je treći nastavak zapisa Žarka Domljana „Marginalije o Leksikografskom zavodu, Krleži i drugima“, u kojem autor piše o susretima s Miroslavom Krležom, ali i problemima na koje je nailazio za svog radnog vijeka u tom zavodu.

Doprinos osvrtima u časopisu „Dubrovnik“ dali su i Eta Rehak, Josip Lisac, Orsat Ligorio, Gorica i Fabijan Lovrić, Igor Šipić te akademik Luko Paljetak.
U stankama između predstavljanja nastupila je klaviristica Nena Ćorak.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist