Kultura

Predstavljen novi „Dubrovnik“

Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik predstavio je 14. listopada dubrovačkoj javnosti u Čitaonici Narodne knjižnice Grad treći broj ovogodišnjeg izdanja časopisa za književnost i znanost „Dubrovnik“.

Časopis su predstavili odgovorna urednica časopisa, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, tajnik Uredništva akademik Luko Paljetak i povjesničarka Anica Kisić.

Akademik Paljetak uvodno je istaknuo dva doprinosa iz područja znanosti, autora Elisabeth von Erdmann i Igora Fiskovića. Von Erdmann svoju je pozornost posvetila pjesničkoj koncepciji Marina Držića iz perspektive vječne filozofije renesanse, naglasivši oprečnost slike Boga i stvarnosti te Držićevo tragično poimanje svijeta. Igor Fisković za temu je odabrao likovnu kulturu Držićeva vremena i renesansnog Dubrovnika.

Iz područja baštine Anica Kisić je istaknula tekst Franka Oreba o korčulanskoj liječničkoj obitelji Mirošević te također tekst Pija Mate Pejića o Fra Ambrozu Janezu Testenu, franjevačkom redovniku slikaru, koji je službovao po cijeloj Dalmaciji.
U izboru poezije manje afirmiranih pjesnika akademik Paljetak istaknuo je Biserku Goleš Glasnović, Zdravka Ostojića i Franja Kašika Bertrona.

Odgovorna urednica časopisa Ivana Burđelez izbor iz proze Janka Dimnjakovića najavila je kao „tekst s iskričavim humorom“. Riječ je o dvije kratke priče: prva opisuje dolazak Sherlocka Holmesa u Zagreb i susreta s Marijom Jurić Zagorkom, a druga pod nazivom „Donesi mi glavu Alfreda Garcije“ u kojoj glavni lik, čiju je glavu ucijenio Sam Peckinpah, traži zaštitu kod Velimira Sriće.

Dubrovačka glumica Perica Martinović pročitala je dijelove memoara Božidara Darka Miloševića o djetinjstvu u Dubrovniku, njegovim sjećanjima na Stradun, veljun u Bondinom teatru, pastičerijama.

Anica Kisić predstavila je treći nastavak zapisa Žarka Domljana „Marginalije o Leksikografskom zavodu, Krleži i drugima“, u kojem autor piše o susretima s Miroslavom Krležom, ali i problemima na koje je nailazio za svog radnog vijeka u tom zavodu.

Doprinos osvrtima u časopisu „Dubrovnik“ dali su i Eta Rehak, Josip Lisac, Orsat Ligorio, Gorica i Fabijan Lovrić, Igor Šipić te akademik Luko Paljetak.
U stankama između predstavljanja nastupila je klaviristica Nena Ćorak.

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija