Zanimljivosti

BOLJE JE SVJEŽE Ove namirnice ne smijete podgrijavati!

BOLJE JE SVJEŽE Ove namirnice ne smijete podgrijavati!

Iako mnogi pribjegavaju podgrijavanju jela, svakako bi trebalo imati na umu kako se neke namirnice trebaju jesti odmah pripremljene.

Razlog tome je jer sadrže tvari koje kod ponovnog zagrijavanja postaju toksične, što, kako piše portal Zadovoljna.hr, može izazvati kratkoročne posljedice, ali i dugoročno naštetiti našem zdravlju. Evo popisa namirnica koje nikako nemojte podgrijavati.

Celer
Sadrži nitrate koji postaju toksični uslijed ponovnog zagrijavanja pa bi ga, budući da se najčešće koristi u juhama, trebalo bi ga po završeku kuhanja izvaditi iz juhe i odmah pojesti.

Jaja
Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja, kajganu ili pak musaku s preljevom od jaja. Smijete ih čuvati u frižideru i pojesti hladne.

Špinat
Kuhani špinat treba pojesti odmah nakon pripremanja. Sadrži visoki postotak nitrata koji se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za zdravlje.

Krumpir
Gubi sve svoje nutrijente tijekom zagrijavanja, ali i postaje toksičan.

Gljive
Podgrijavanje mijenja sastav protein u gljivama zbog čega može doči do raznih probavnih i želučanih problema, a i mijenjaju svoj okus.

Izvor: www.zadovoljna.hr

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist