Koronavirus u Hrvatskoj

BEKIĆ O STANJU U BOLNICI ‘Hospitalizirano je 70 osoba, liječili smo i COVID pozitivnu dojenčad’

BEKIĆ O STANJU U BOLNICI 'Hospitalizirano je 70 osoba, liječili smo i COVID pozitivnu dojenčad'

70 COVID pozitivnih pacijenata hospitalizirano je u Općoj bolnici Dubrovnik, a tri pacijenta nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja – rekao je ove srijede ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

-Najveći broj pacijenata je na kisiku. Osim radiološkog nalaza, ono što ključno određuje ostanak osobe u bolnici je zasićenost krvi kisikom. Dijagnoza koja ide ispod 95 posto znači da osoba mora biti hospitalizirana. I tu se prema potrošnji kisika odnosimo racionalno jer su pojedine bolnice imale slučajeve da im je padao sustav kad su imale veći broj pacijenata na kisiku te je dolazilo do zaleđivanja cijevi vodova kisika. Nismo, hvala Bogu imali do sada tih problema jer nadziremo potrošnju, ali uvijek treba otvoriti desetero očiju jer je korona jedan multidisciplinarni problem, ne samo medicinski, već zahtijeva i određene tehnička znanja i nadzor – rekao je Bekić.

Na pitanje koje su dobne skupine pacijenata trenutno najzastupljenije na bolničkom liječenju, ravnatelj bolnice odgovorio je kako je najmlađa trenutno hospitalizirana osoba 30-godišnjak iz Metkovića te kako su i tijekom jučerašnjeg dana zaprimili nekoliko mlađih osoba u bolnicu.

-Prosječna dob pacijenata je 70 godina, ali donja se granica stalno pomiče. Imali smo i dojenčad pozitivnu na koronavirus koja je srećom, bez posljedica puštena na kućnu njegu – istaknuo je Bekić, a potom se osvrnuo i na 44 godišnjaka koji je krajem ožujka prebačen vojnim helikopterom iz OB Dubrovnik u Zagreb, odnosno Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nakon što je nekoliko dana proveo na respiratoru.

-Muškarac je imao potpuno zatajivanje respiratornog sustava. Prevezen je u Zagreb te je stavljen na poseban aparat. U iznimno je teškom stanju, ali, prema posljednjim informacijama, stabilno – zaključio je ravnatelj Bekić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist