Aktualno

Austrija se protivi ulasku Hrvatske u Schengen

granica mup

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner nedavno je za domaći dnevni list Kurier izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije, prenosi N1.

-Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira –  rekao je Karner te dodao – proširivati jedan slomljeni sustav, nema smisla jer ne bi mogao funkcionirati. Stanje u Europi posve jasno pokazuje da je zaštita vanjske granice propala.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je poručio kako je Austrija trenutačno suočena s pojačanim prilivom izbjeglica, koje uzduž tzv. Balkanske rute prelaze preko drugih država članica Europske unije i neometano ulaze u Austriju. Za Hrvate je sigurno današnja vijest da je Austrija protiv ulaska Hrvatske u Schengen bila “grom iz vedrog neba”, navode austrijski mediji. Tim više jer je prošli tjedan Europski parlament dao svoju preporuku za prijem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, a povjerenica EU-a za unutarnje poslove Yiva Johansson već im je zaželjela “dobrodošlicu”.

Očito prerano, ističe Kurier s obzirom na to da odluka o prijemu navedene tri zemlje u schengenski prostor treba biti donesena 8. prosinca ove godine. I to jednoglasno! List ističe kako će proširenje schengenskog prostora biti sljedeći tjedan “vruća” tema i na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

-Jer, Hrvatska je bila kratko pred ulaskom u schengenski prostor, navodi Kurier i dodaje: Za Hrvatsku se neće posebno glasovati, jer će češki predsjedatelj Europskim vijećem dati glasovanje o ulasku u Schengen zajedno u bloku s ostalim zemljama, zaključuje. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist