Koronavirus u Hrvatskoj

Aspirin će se testirati kao moguć lijek protiv Covida-19

Aspirin će se testirati kao moguć lijek protiv Covida-19

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv Covida-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji. Riječ je o terapiji naziva ‘Recovery Trial’ koja se provodi u 176 britanskih bolnica te je do sada obuhvatila oko 16 tisuća pacijenata, objavljeno je na službenoj stranici Recovery Trial.

Kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja. Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, ističu na službenoj stranici Recovery trial.

-Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan – naglasio je suvoditelj istraživanja profesor Peter Horby.

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim. Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za Covid-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist