Urednički izborŽupanija

APELIRAT ĆE NA NADLEŽNE Dobroslavić: Izgradnja aerodroma Trebinje ugrozila bi izvor Omble

APELIRAT ĆE NA NADLEŽNE Dobroslavić: Izgradnja aerodroma Trebinje ugrozila bi izvor Omble

Na sastanku u Ranjini, koji je inicirao gospodin Tomislav Paviša, razgovarali smo o najavljenoj investiciji aerodroma Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj. Ne ulazeći u isplativost zračne luke u neposrednoj blizini zračne luke Dubrovnik, a i blizu Tivta, Podgorice i Mostara ocijenjeno je da bi zračna luka na 10-tak km od izvora Omble, u zaštitnoj zoni izvorišta, ugrozila glavni izvor za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja kao i druge podzemne vode – napisao je na svom Facebook profilu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Stoga će se, iznio je, uputiti dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sa zahtjevom da osiguraju da se nikakvom gradnjom ne ugroze podzemne vode i vodoopskrba u našoj županiji.

Na sastanku su još sudjelovali i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb i Stjepko Kovačić iz Zavoda te Branka Martinović-Vuković. Na opasnost ovog projekta na glavni vodozahvat Grada Dubrovnika, a u budućnosti šireg dubrovačkog područja od Konavala do Stona, najbolje ukazuje Hidrogeološki elaborat ‘Zone sanitarne zaštite izvorišta Vodovoda Dubrovnik’, izrađene od strane tvrtke Energoprojekt iz Beograda, a naručene od strane Vodovoda Dubrovnik d.o.o. 1989. godine. Prema ovoj stručnoj podlozi, lokacija planirane zračne luke, smještena je u II. zoni sanitarne zaštite izvorišta Ombla, glavnog izvora za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja. Stoga će se uputiti dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sa zahtjevom da osiguraju da se nikakvom gradnjom ne ugroze podzemne vode i vodoopskrba u našoj županiji.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist