Urednički izbor

APELIRAT ĆE NA NADLEŽNE Dobroslavić: Izgradnja aerodroma Trebinje ugrozila bi izvor Omble

Na sastanku u Ranjini, koji je inicirao gospodin Tomislav Paviša, razgovarali smo o najavljenoj investiciji aerodroma Trebinje kod mjesta Taleža u Republici Srpskoj. Ne ulazeći u isplativost zračne luke u neposrednoj blizini zračne luke Dubrovnik, a i blizu Tivta, Podgorice i Mostara ocijenjeno je da bi zračna luka na 10-tak km od izvora Omble, u zaštitnoj zoni izvorišta, ugrozila glavni izvor za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja kao i druge podzemne vode – napisao je na svom Facebook profilu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Stoga će se, iznio je, uputiti dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sa zahtjevom da osiguraju da se nikakvom gradnjom ne ugroze podzemne vode i vodoopskrba u našoj županiji.

Na sastanku su još sudjelovali i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb i Stjepko Kovačić iz Zavoda te Branka Martinović-Vuković. Na opasnost ovog projekta na glavni vodozahvat Grada Dubrovnika, a u budućnosti šireg dubrovačkog područja od Konavala do Stona, najbolje ukazuje Hidrogeološki elaborat ‘Zone sanitarne zaštite izvorišta Vodovoda Dubrovnik’, izrađene od strane tvrtke Energoprojekt iz Beograda, a naručene od strane Vodovoda Dubrovnik d.o.o. 1989. godine. Prema ovoj stručnoj podlozi, lokacija planirane zračne luke, smještena je u II. zoni sanitarne zaštite izvorišta Ombla, glavnog izvora za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja. Stoga će se uputiti dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sa zahtjevom da osiguraju da se nikakvom gradnjom ne ugroze podzemne vode i vodoopskrba u našoj županiji.

Pročitajte još

OŠ Cavtat dobila lokacijsku dozvolu, uskoro se očekuje i građevinska

Dulist

Pokaz i kartice od ponedjeljka možete kupiti i u Cavtatu

Dulist

PROGRAM RAZVOJA OTOKA Županiji odobreno 420 tisuća kuna za sanaciju OŠ Kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija