Koronavirus u Hrvatskoj

LAKIĆ: Epidemiološka je situacija u županiji pogoršana, najlošiji su Dubrovnik, Neretva i Korčula

Epidemiološka situacija u našoj županiji nije dobra. Dapače, u pogoršanju je – ustvrdio je ove srijede na sastanku župana s gradonačelnicima i načelnicima ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić te je istaknuo koji su signali za dodatan oprez. Iznio je da je dnevna incidencija u našoj županiji uključujući i današnji dan 97, postotak pozitivnih u posljednjih sedam dana među testiranima iznosi 3,6 posto što je, ustvrdio je Lakić, dosta.

-Po regijama najlošije je stanje na dubrovačkom području, zatim u Neretvi i u Korčuli. Treba biti vrlo pažljiv jer sada imamo virus koji je praktički novi. Imali smo originalni wuhanski soj, zatim smo prešli na britanski i alfa varijantu koji se dvostruko brže širio, a ovaj delta soj ili indijska varijanta se još brže širi. Mjere koje su u prvom valu bile dobre, sada više neće biti dobre. Što se virus širi brže, potrebne su restriktivnije mjere. Imamo i dosta pozitivnih turista, svakim danom sve više kako se povećava i njihov broj – rekao je Lakić.

Što se tiče cijepljenja, naglasio je, naša županija puno je bolja u usporedbi s drugim dalmatinskim županijama, međutim, dodao je, sveukupna situacija nije dobra u cijeloj Hrvatskoj.

-U našoj županiji je 46, 6 posto ljudi cijepljeno jednom dozom, a potpuno je cijepljeno njih 42 posto što je puno ispod onoga što bi trebalo biti, a to je barem 70 posto, čak i više od 80. Tada bismo došli u situaciju da nam jesen ne bude loša kao prošle godine – naglasio je Lakić dodavši kako je među oboljelima mali broj onih koji su cijepljeni.

Pročitajte još

U županiji 64 novooboljela, preminula jedna ženska osoba iz Konavala

Dulist

Zaražene omikronom čeka podulja karantena, neovisno jesu li cijepljeni ili ne

Dulist

HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku vjerojatno povezana s cjepivom AstraZenece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija