Koronavirus u Hrvatskoj

LAKIĆ: Epidemiološka je situacija u županiji pogoršana, najlošiji su Dubrovnik, Neretva i Korčula

Epidemiološka situacija u našoj županiji nije dobra. Dapače, u pogoršanju je – ustvrdio je ove srijede na sastanku župana s gradonačelnicima i načelnicima ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić te je istaknuo koji su signali za dodatan oprez. Iznio je da je dnevna incidencija u našoj županiji uključujući i današnji dan 97, postotak pozitivnih u posljednjih sedam dana među testiranima iznosi 3,6 posto što je, ustvrdio je Lakić, dosta.

-Po regijama najlošije je stanje na dubrovačkom području, zatim u Neretvi i u Korčuli. Treba biti vrlo pažljiv jer sada imamo virus koji je praktički novi. Imali smo originalni wuhanski soj, zatim smo prešli na britanski i alfa varijantu koji se dvostruko brže širio, a ovaj delta soj ili indijska varijanta se još brže širi. Mjere koje su u prvom valu bile dobre, sada više neće biti dobre. Što se virus širi brže, potrebne su restriktivnije mjere. Imamo i dosta pozitivnih turista, svakim danom sve više kako se povećava i njihov broj – rekao je Lakić.

Što se tiče cijepljenja, naglasio je, naša županija puno je bolja u usporedbi s drugim dalmatinskim županijama, međutim, dodao je, sveukupna situacija nije dobra u cijeloj Hrvatskoj.

-U našoj županiji je 46, 6 posto ljudi cijepljeno jednom dozom, a potpuno je cijepljeno njih 42 posto što je puno ispod onoga što bi trebalo biti, a to je barem 70 posto, čak i više od 80. Tada bismo došli u situaciju da nam jesen ne bude loša kao prošle godine – naglasio je Lakić dodavši kako je među oboljelima mali broj onih koji su cijepljeni.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘POVIJEST NOGOMETA U DUBROVNIKU’ ‘Ovo je velika ostavština i smjernica za buduće naraštaje’

Dulist

More u Dubrovniku na 29,4 Celzijeva stupnja, mljetsko Malo jezero ‘ugrijalo’ na preko 30

Dulist

TRAVA, KOROV, DRAČA Sve se zeleni, samo na krivim mjestima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija