Politika

Vlahušić: Mato Franković krši načelo trodiobe vlasti

Vlahušić: Mato Franković krši načelo trodiobe vlasti

Kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika ispred platforme Dubrovnik – naš Grad, Andro Vlahušić, u petak je uputio otvoreno pismo Državnom sudbenom vijeću, nadležnom sudu i Udruzi hrvatskih sudaca. U njoj se osvrnuo na objavu aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića zbog zatvaranja gradilišta na Lapadskoj obali.

Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani,

upućujem Vas na nedoličan i agresivan način komunikacije saborskog zastupnika Mata Frankovića koji predstavlja napad na načelo trodiobe vlasti.

Naime, danas je na svom Facebook profilu, očito pozivajući javnost na revolt i osporavanje sudske odluke, Mato Franković napisao :

“Danas je napravljen pravni presedan!

Upravni sud u Splitu po nalogu predsjednika Upravnog suda Silvia Čovića, čiji lik i djelo možete vidjeti na fotografijama, odlučio je bez bilo kakve prethodne rasprave i mogućnosti za očitovanjem privremeno obustaviti radove na Lapadskoj obali. Mjera privremene zabrane izvođenja radova, tvrde nam pravni stručnjaci u ovakvim slučajevima u Hrvatskoj nije donesena u posljednjih dvadesetak godina.”

Uz ovaj tekst priložio je fotografije i ilustracije koje trebaju poslužiti narušavanju vjerodostojnosti Upravnog suda u Splitu i predsjednika tog suda. Poveznica –  https://www.facebook.com/Mato.Frankovic.RH/posts/641521326791859

Kada na ovakav način istupa običan građanin, koji ne obnaša vlast, onda je to samo nekorektno ponašanje građanina koji ne razumije način na koji funkcionira pravosuđe i postupak donošenja sudske odluke.

Međutim, kada na ovaj način komunicira zakonski predstavnik stranke u postupku s pozicije saborskog zastupnika, kao zakonodavnog tijela koje sudjeluje u postupcima imenovanja pravosudnih dužnosnika, onda se ovo mora tretirati kao dramatičan pritisak na pravosuđe s pozicije državne vlasti.

Ne ulazeći u meritum predmeta oko kojeg se vodi spor, kao građanin RH i Grada Dubrovnika, koji je stranka u postupku, molimo da se sudska vlast očituje o ovom istupu te zaštiti od ovakvih pritisaka kako bi na najpravedniji i najbrži način donio ispravne odluke u ovom predmetu, o kojem ovisi važan projekt za Dubrovnik.

Ovakav postupak g. Frankovića nipošto nije častan niti je to ona čast na koju se poziva u svom predizbornom sloganu „Vlast je čast“ i naše društvo, kao ustavom uređena parlamentarna demokracija, mora mu putem sudske vlasti ukazati na to koliko je takvo ponašanje nekorektno i nečasno.

S poštovanjem,

Andro Vlahušić,

kandidat za gradonačelnika grada Dubrovnika

Dubrovnik – naš grad

Izbori 2021.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović