Politika

Vlahušić: Mato Franković krši načelo trodiobe vlasti

Kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika ispred platforme Dubrovnik – naš Grad, Andro Vlahušić, u petak je uputio otvoreno pismo Državnom sudbenom vijeću, nadležnom sudu i Udruzi hrvatskih sudaca. U njoj se osvrnuo na objavu aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića zbog zatvaranja gradilišta na Lapadskoj obali.

Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani,

upućujem Vas na nedoličan i agresivan način komunikacije saborskog zastupnika Mata Frankovića koji predstavlja napad na načelo trodiobe vlasti.

Naime, danas je na svom Facebook profilu, očito pozivajući javnost na revolt i osporavanje sudske odluke, Mato Franković napisao :

“Danas je napravljen pravni presedan!

Upravni sud u Splitu po nalogu predsjednika Upravnog suda Silvia Čovića, čiji lik i djelo možete vidjeti na fotografijama, odlučio je bez bilo kakve prethodne rasprave i mogućnosti za očitovanjem privremeno obustaviti radove na Lapadskoj obali. Mjera privremene zabrane izvođenja radova, tvrde nam pravni stručnjaci u ovakvim slučajevima u Hrvatskoj nije donesena u posljednjih dvadesetak godina.”

Uz ovaj tekst priložio je fotografije i ilustracije koje trebaju poslužiti narušavanju vjerodostojnosti Upravnog suda u Splitu i predsjednika tog suda. Poveznica –  https://www.facebook.com/Mato.Frankovic.RH/posts/641521326791859

Kada na ovakav način istupa običan građanin, koji ne obnaša vlast, onda je to samo nekorektno ponašanje građanina koji ne razumije način na koji funkcionira pravosuđe i postupak donošenja sudske odluke.

Međutim, kada na ovaj način komunicira zakonski predstavnik stranke u postupku s pozicije saborskog zastupnika, kao zakonodavnog tijela koje sudjeluje u postupcima imenovanja pravosudnih dužnosnika, onda se ovo mora tretirati kao dramatičan pritisak na pravosuđe s pozicije državne vlasti.

Ne ulazeći u meritum predmeta oko kojeg se vodi spor, kao građanin RH i Grada Dubrovnika, koji je stranka u postupku, molimo da se sudska vlast očituje o ovom istupu te zaštiti od ovakvih pritisaka kako bi na najpravedniji i najbrži način donio ispravne odluke u ovom predmetu, o kojem ovisi važan projekt za Dubrovnik.

Ovakav postupak g. Frankovića nipošto nije častan niti je to ona čast na koju se poziva u svom predizbornom sloganu „Vlast je čast“ i naše društvo, kao ustavom uređena parlamentarna demokracija, mora mu putem sudske vlasti ukazati na to koliko je takvo ponašanje nekorektno i nečasno.

S poštovanjem,

Andro Vlahušić,

kandidat za gradonačelnika grada Dubrovnika

Dubrovnik – naš grad

Izbori 2021.

Pročitajte još

‘PREDSJEDNIČE, PRESTANITE’ Dobroslavić: ‘Milanović pravi političku štetu Hrvatskoj’

Dulist

Kristić: Da Grad doživljava lopudski mjesni odbor do ovog problema vjerojatno ne bi ni došlo

Dulist

Ivica Kunčević dobitnik je Nagrade Dubrovnika za životno djelo

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija