Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ: Respect the City pretvorio je Dubrovnik u Boring city

ANDRO VLAHUŠIĆ: Respect the City pretvorio je Dubrovnik u Boring city
Andro Vlahušić

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić mišljenja je kako je Respect the City pretvorio Dubrovnik u Boring city, dosadni grad za građane i turiste. Više o svemu iznio je u priopćenju za javnost.
-Turizam je glavna gospodarska djelatnost grada Dubrovnika, te bez njenoga održivoga razvoja grad nema socijalnu i ekonomsku budućnost. Dubrovnik za goste prvenstveno uključuje doživljaj jedinstvenoga srednjovjekovnoga grada, punoga života, ugodnoga za višednevni boravak, punoga atraktivnih sadržaja, pristupačne ugostiteljske i izletničke ponude koje ne mogu dobiti u svojim zemljama.
Dubrovački turizam desetljećima se razvijao kao ponuda povijesne baštine i prirodnih ljepota u kome se kultura i zabava odvijaju na otvorenim ambijentalnim prostorima. Koncerti i predstave na otvorenome, filmski blockbusteri na Stradunu, festivali na vidikovcima grada, skalini puni života davali su turistima nezaboravni doživljaj o kome pričaju godinama. Izmjenjuju zabavu i uživanje s građanima Dubrovnika, te tako pozitivna iskustva dijele sa svojim prijateljima, koji dovode nove turiste u Dubrovnik – iznosi Vlahušić te dodaje kako u zadnjih šest godina nova gradska uprava promovira projekt Respect the City kao glavnu odrednicu razvoja dubrovačkoga turizma.
-Grada u kome je uvođenje reda i zabrana svih turističkih aktivnosti jedina promotivna poruka. Vrhunac nove politike su odluke o komunalnom redu i ugostiteljskoj djelatnosti, te novi promotivni crtani film u kome se Urbi et Orbi, Gradu i Svijetu obznanjuje vrli, novi Dubrovnik. Kakvi su učinci nove turističke politike, za turiste i građane Dubrovnika?
Brojke o dolascima i noćenjima u prvih šest mjeseci su dobre, bolje od prošle godine i slične brojkama iz 2018. godini. U Dubrovniku su se dogodile promjene koje su zabrinjavajuće, ne samo za ovu sezonu nego i za budući razvitak grada.
Atraktivnost destinacije najlakše se vidi iz prosječnoga zadržavanja turista u istoj. U prvih šest mjeseci ove godine prosječno zadržavanje u gradu Dubrovniku iznosi 2.85 dana, dok je lani u istom razdoblju bila 3.2 dana. Zadnjih desetak godina prosječno zadržavanje u Dubrovniku iznosilo je oko 3.3 – 3.5 dana.
Promet u dijelu ugostiteljskih objekata, koji su najvećim dijelom stacionirani u povijesnoj jezgri pao je u značajnim iznosima u odnosu na proteklu godinu. Cijene usluga za građane Dubrovnika postale su nedostupne i dijelu turista, dok su građani Dubrovnika uz rijetke iznimke prestali biti konzumenti ugostiteljskih usluga.
Grad Dubrovnik u proteklih šest godina nije izgradio nijedan novi turistički, kulturni ili zabavni sadržaj za građane Dubrovnika i turiste. Od brojnih sadržaja se odustalo kao festivala na Orsuli, koncerata u Mokošici i Komolcu u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke, festivala Ana na Srđu. Nije otvorena nijedna nova muzejska izložba, nijedan ljetnikovac, obnovljeni Lazareti zjape prazni – ističe Vlahušić.
Ove godine, dodao je, događa se i znatan pad broja prodanih ulaznica za zidine i muzeje. -Jedino prodaja Dubrovnik Pass-a pokazuje pozitivni trend. I dalje je glavna turistička tura za grupe, Game of Thrones, koji se prestao snimati pred šest godina. Kakav učinak ima nova anti-turistička politika na građane Dubrovnika, a posebno povijesne jezgre?
Od 2017. godine do danas broj stanovnika povijesne jezgre smanjio se za jednu trećinu, sa 1650 stanovnika, na oko 1100 stanovnika. Građani Dubrovnika iz drugih dijelova grada povijesnu jezgru ne posjećuju ljeti zbog nedostatka sadržaja i visokih cijena. Ubrzano se iseljava stanovništvo povijesne jezgre, koju građani ostalih dijelova grada sve manje posjećuju, osim za vrijeme Feste svetoga Vlaha, otvaranja Ljetnih igra i Zimskoga festivala. U šest godina nije uređena nijedna nova plaža, razvijen zabavni ili kulturni sadržaj u Gružu, Rijeci dubrovačkoj, Lapadu. I građanima Dubrovnika, njihov grad postaje dosadan – zaključuje gradski vijećnik.

Pročitajte još

[FOTO] DOSTA JE! Na prosvjedu u Zagrebu i dubrovačka oporba

Dulist

OBNOVA ZGRADE SABORA Zastupnici sele u vojarnu Petar Zrinski!

Dulist

MARO KRISTIĆ Je li moguće da nitko ne vodi računa o tome kako strani radnici utječu na našu sadašnjost i budućnost?

Dulist