Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ: Grad je zadužen 11 tisuća kuna po svakom stanovniku

andro vlahusic 30032023 5
Andro Vlahušić

Gradski vijećnik Andro Vlahušić, koji je ovog ponedjeljka otvorio temu poskupljenja komunalne naknade za 25 posto, nije propustio priliku odgovoriti gradonačelniku Matu Frankoviću, koji je reagirao na njegove navode. Franković se o tome, naime, očitovao preko svog Facebook profila, ali i priopćenjem Gradske uprave.
– Nisu demantirali niti jednu brojku, niti podatak. Za one koji ne znaju računati, kao jedan od najboljih matematičara svoje generacije, ponavljam jednostavnu matematičku operaciju dijeljenja: 1 dijeljeno 0.8 je 1.25 pa je nova cijena komunalne naknade za 25 posto veća od postojeće. Vlada Republike Hrvatske nastoji uvjeriti građane kako je svaki pa i mali postotak povećanja plaća i mirovina čudo, dok Mato Franković kaže kako je povećanje komunalne naknade od 25 posto navodno dramatično. Umjesto riječi dramatično mogao je prema rječniku hrvatskoga jezika upotrijebiti neki od sinonima ili sličnih izraza kao što su: šokantno, značajno, ružno, zastrašujuće, tragično, poražavajuće, nepoželjno, razočaravajuće i svi bi istinito opisivali povećanje komunalne naknade od 25 posto.
U svome dopisu upotrijebio samo čiste brojke kao što uvijek i činim. Nisam uspoređivao hrvatske gradove pa zato pitam Mata Frankovića i nekoga iz Grada Dubrovnika da javnosti odgovore na slijedeća pitanja uspoređujući hrvatske gradove.
Koji grad u Hrvatskoj ima prihode od City Carda ili Pass-a i kolike, te kada je City Card uveden?
Koji hrvatski grad zarađuje od kulturne baštine 120 milijuna kuna?
Koji je gradonačelnik donio set Odluka i Zakona kojima je od 2010. do danas prihodovao za svoj grad milijardu i dvjesto milijuna kuna ili 30 000 kuna svakome stanovniku?
Pitam Mata Frankovića i nekoga iz Grada Dubrovnika postoji li ijedan hrvatski grad koji je izgubio sposobnost zaduženja, te koliko su po svakome stanovniku dužni građani najvećih gradova? Građani Dubrovnika trenutno su zaduženi 450 milijuna kuna ili 11 000 kuna po svakome stanovniku od tek rođene bebe, do naših stogodišnjaka.
Pozivam Mata Frankovića i nekoga iz Grada da objave cijene košarice prehrambenih artikala u Dubrovniku i drugim hrvatskim gradovima. Objave usporednu cijenu kave ili soka u dubrovačkim kafićima, cijenu jednostavnoga obiteljskoga ručka u restoranima hrvatskih gradova.
Objavite cijene javnih i privatnih Domova umirovljenika u hrvatskim gradovima te ih usporedite s cijenom koju će plaćati dubrovački umirovljenici u Domu umirovljenika u Gružu.
Pozivam Mata Frankovića i nekoga iz Grada da objave broj zaustavljanja turističkih autobusa na Pilama i oko povijesne jezgre u tri kategorije: plaćanje po 800 kuna po svakome zaustavljanju, broj dolazaka turističkih autobusa sa vinjetama, broj dolazaka autobusa na gornju postaju žičare od 2010. godine do 2023. godine. Šteta od uvođenja vinjeta i oslobađanje plaćanja zaustavljanja turističkih autobusa na gornjoj postaji žičare veća je od četrdeset milijuna kuna u proteklih sedam godina.
Pitam i nadležne institucije, jesmo li svi građani Hrvatske i svi gradonačelnici Dubrovnika pred zakonom jednaki? – poručuje Vlahušić.

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist