Peškafondo

Andro, kupi atlas!

Andro, kupi atlas!

Nakon što su svi u našoj državi naučili na karti pronaći 'Žutu Lokvu', onu koja je Komadinu stajala funkcije Ministra, naš bi se premijer mogao opet naći u nezgodnoj situaciji.

U državi bi moglo prifalit prometnih stručnjaka 'od kalibra', jer nakon Komadine, zaribao je i novi…

Svi dobro znaju priču, ali nije na odmet podsjetit se, kako je bivši župan Primorsko – goranski Zlatko Komadina, u svom kratkom ministarskom mandatu, poželio svojim sumještanima podariti još koji kilometar moderne ceste. Tako je među prioritete uvrstio dionicu autoceste Rijeka – Žuta Lokva, čime je Dubrovnik za njegova 'ministriranja' prometno potpuno izvisio, što je ubrzalo Komadinin kraj.

U svakoj imalo bolje opskrbljenoj knjižari postoji jedna knjiga, ne slikovnica, već uvezana zbirka geografskih karata. Ne košta vele, a našem bi trenutnom gradonačelniku bila silno svrsishodna jer bi i nakon kraćeg proučavanja ustanovio da se iznad naših glava ne može izgraditi baš ništa (osim možda golfa, ali to je druga priča)

Naslijedio ga je novi župan, i to onaj Krapinsko-zagorski. Ovaj nije prioritetno poželio graditi autoceste po Zagorju (ne još) recimo između Kumrovca i Velikog Trgovišta, ali je Siniša Hajdaš Dončić rekao da Dubrovčanima uopće ne treba autocesta. Znate, on se dobro upoznao sa životom, navikama, stilom, potrebama i zahtjevima stanovnika krajnjeg juga Hrvatske. I došao je do zaključka kako se nama iz Grada bolje voziti magistralom. Vodio je posebno računa Hajdaš Dončić o našem takujinu, i došao do zaključka kako ćemo bez autoceste lijepo ušparati. Baš je drag i brižan.

Naravno, ponudio je Komadinin nasljednik lagano rješenje – koridor kroz Neum. Isto kao što je mnogima do jučer bila nepoznata Žuta Lokva, vjerojatno je i ministru Hajdaš Dončiću potpuno nepoznata lokacija otočića Veli i Mali Škoj. Neumskim koridorom pečatimo njihovu sudbinu, 'skidamo gaće' za ko zna što još (jer Bošnjaci stalno traže posebna komercijalna prava u luci Ploče), čime u izravnu ugrozu dovodimo nacionalne interese i naš teritorij.

No, bivši je zagorski župan i novi ministar prometa za ideju o „koridoru“ naišao na zdušnu potporu trenutnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, jer njemu bi smetala buka, kamioni, šleperi i sve tako nešto, ako bi se država odlučila graditi autocestu iznad naših glava. Čijih glava, gradonačelniče?  

U svakoj imalo bolje opskrbljenoj knjižari postoji jedna knjiga, ne slikovnica, već uvezana zbirka geografskih karata. Ne košta vele, a našem bi trenutnom gradonačelniku bila silno svrsishodna jer bi i nakon kraćeg proučavanja ustanovio da se iznad naših glava ne može izgraditi baš ništa (osim možda golfa, ali to je druga priča). E, pa ovo je opet bila njegova niska zabluda, laži i prijevara, kako bi se provukla ideja o 'koridoru'. Nije nevažno spomenuti kako se i sam načelnik Neuma, ali i cijela opozicija pobunila protiv 'koridora' pa ostaje nejasno za čije interese navija Vlahušić!?

Nego, situaciju je, na našem otoku, dodatno uzburkao predsjednik RH Ivo Josipović koji je za govornicom na Svečanoj sjednici Dana županije rekao da nije problem, kad skupimo koju kunicu ni Pelješki most. I što sada? Što će sad vladajuća Kukuriku koalicija? Pa to je izrekao predsjednik. I to, javno pred svima. Možda je opet vrijeme za smjene… Valjda Josipović to nije izrekao tek prigodno, svečarski, svakako ga treba držati za riječ.

Prošli put sam tek natukla temu oko nelegalnog lapadskog gumna. E, pa evo još malo. Ma super je to što Grad po skraćenom postupku gradi kružne tokove. A bit će ih još, pored onog na Pošti Lapad, i to vrlo brzo, ali… Naravno, ima ALI. Onda bi, u gradskoj upravi mogli početi primjenjivati 'skraćeni postupak' po principu 'kako Jakovu – tako svakomu'.
 
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović