Kultura

‘ALTERNATIVNE BIOGRAFIJE’ Učenici, pronađite nepoznate detalje iz života slavnih Dubrovčana

'ALTERNATIVNE BIOGRAFIJE' Učenici, pronađite nepoznate detalje iz života slavnih Dubrovčana

U sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture raspisan je natječaj ‘Alternativne biografije’.

Njime se želi potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola da promisle i predstave životopise važnih Dubrovčana, Hrvata i Europljana na nov način. Ono što se zna o povijesnim osobama često je površno i jednostrano, a njihov život, interesi i djelatnosti bili su nerijetko mnogo bogatiji, čak i proturječniji, no što se misli. To uvjerljivo dokazuje nekoliko primjera iz dubrovačke prošlosti: Ruđer Bošković nije bio samo fizičar i filozof, nego i pjesnik; Vlaho Bukovac nije se bavio samo slikanjem, već je bio i putopisac; Marin Držić nije bio samo književnik, nego i svećenik. Učenici kojima je ovaj pristup zanimljiv i inspirativan pozvani su da istraže i predstave nepoznate i začudne detalje iz života ljudi koji se svima čine poznatima te da stvore njihove ‘portrete’ iz novog i neočekivanog kuta.
Radovi mogu biti u različitim formama, od filma, priče, eseja, znanstvenog teksta ili pak likovnog rada, a natječaj je predviđen za učenike viših razreda osnovnih (5.–8. razred) te učenike srednjih škola. Tehnika izrade likovnih radova, kao ni duljina literarnih radova, nije zadana. Natječaj je otvoren od 20. siječnja 2016 do 20. travnja 2016., a sve pristigle radove pažljivo će razmotriti i vrednovati žiri sastavljen od nastavnika, stručnjaka iz humanističkih disciplina i djelatnika u kulturi.

Pobjednici u svakoj od dvije kategorije (osnovne i srednje škole) dobit će nagradno putovanje za dvoje u jedan od poznatih europskih gradova / budućih Europskih prijestolnica kulture.
Detalje možete pogledati na linku ispod ovog teksta.

Alternativne biografije-NATJEČAJ

Pročitajte još

PROLJEĆE PRI DVORU Bogati glazbeno-plesni program KUD-a ‘Stjepan Radić’

Dulist

[FOTO] Dubrovački muzeji prvi put obilježili Noć tvrđava

Dulist

REPRIZA VEČERAS U TEATRU U potrazi za Cvijetom Zuzorić

Dulist