Aktualno

Alemka Sarić-Bajrić o vježbanju kod žena

Alemka Sarić-Bajrić o vježbanju kod žena

Već i ptice na grani znaju zašto je potrebno vježbati, zašto je to dobro i do čega vježbanje dovodi. Portali su pre­puni takvih članaka. Ali većina žena ih otvori, pročita i kaže: ‘Ma tko će to? Nemam ja za to vremena! Ne mogu od djece, a i posao me ubija’. I na tome ostane, iako se zna da vježbanje pro­vjereno pozitivno utječe na sve aspekte ljudskog zdravlja: od srca, tlaka, kole­sterola, stresa, depresije do dobrog izgleda. Ovo posljednje je znam, naj­bitnije, ali srećom jedno ide uz drugo.

Znate vi to sve, ali jeste li svjesni toga? Kada biste bili istinski svjesni benefita vježbanja na zdravlje, bi li se što promijenilo? Kada biste postali svjesni da tih sat vremena za sebe nije sebično, bi li se što promijenilo?

Piše Alemka Sarić Bajrić

O vašem načinu života sve ovisi
Ne postoji bolji lijek za zdravlje od tje­lesne aktivnosti. Kad se osjećate loše, depresivno, tužno – možda je vrijeme za jednu posebnu ‘tabletu’ – trening! Najprirodniji antidepresiv, garantira bolji osjećaj, sreću i zadovoljstvo. Kroz rad sa svojim klijentima, najčešče se susrećem s izjavama poput: ‘Ne sti­gnem odvojiti vrijeme za sebe, tada se osjećam sebično’. Ali, ako ste vi zadovoljni, zdravi i produktivni, samo takvi možete biti od najbolje koristi vašim najmilijima. E pa kad odvojite tih sat vremena za sebe, to nije samo za vas. Gledajte na to kao na ulaganje u zajednicu. Žena je temelj kuće pa zato sretna i zdrava žena stvara zdravu i sretnu okolinu. Dakle, sve je, samo nije sebično!

Starenje je najnormalniji proces živog bića
Ne čekajte! Nema idealnog vremena ni idealnih uvjeta. ‘Počet ću kad budem imala više vremena’ – ne, to je laga­nje same sebe i zadržavanje u kom­for zoni. Tko god nema vremena za zdravlje, ima pogrešne prioritete. Sad, dok ovo čitate, stariji ste od jučer. Da! Iako su godine samo broj, moramo znati realnu činjenicu – tijelo je sva­kim danom starije. Starenje je najnor­malniji proces živog bića. Ne možemo ga spriječiti, ali itekako možemo utje­cati na to.

Upravo je to pravi razlog da se krene s boljim životnim navikama. Nemojte da vam lijena mladost utječe na starost. O vašem načinu života sve ovisi. Želite li život u zdravlju i vitalnosti ili u bole­sti i tromosti – sve je na vama. Opet ističem, godine su broj i sami smo sebi najbolji doktori. O vašim navi­kava ovisi vaša dijagnoza. I to vam je najrealnija činjenica. Kao ženu, sustiže nas mnogo prirodnih promjena. Te promjene ne treba gledati kao: ‘Ajoj, pa zašto’ već se trebamo potruditi da prođemo kroz njih što lakše. I psihički i fizički.

Menopauza je stanje, a ne bolest
Menopauza je jedna od njih. U tim godinama, narušava se homeostaza organizma (ravnoteža fizioloških funkcija u organizmu), a o nama ovisi kojom će brzinom to ići. Vodimo li sjedilački način života, narušavanje homeostaze se samo ubrzava. A sum­njam da vam je to cilj. Ako uz neak­tivnost imamo i neodgovarajuću pre­hranu, stres i ostale poroke te loše životne navike, vrijeme je da se zapi­tamo.

Sve te loše životne navike pri­donose bržem stvaranju metaboličkog sindroma u koji se ubraja inzulinska rezistencija, visoka visceralna mast, povišen kolesterol i povišen krvni tlak. Menopauza je stanje, a ne bolest. Zapamtite to! To je stanje koje treba prihvatiti i iskoristiti na najbolji mogući način. Za vas je to najbolja prilika da se motivirate i mijenjate svoj način života na bolje – kroz vježbanje, adekvatnu prehranu i kroz male ritu­ale za sebe.

Sve nabrojano je zapravo prava metoda i lijek za ublažavanje simp­toma menopauze! Ona predstavlja završetak reproduktivne sposobnosti žena, a posljedica je hormonskih pro­mjena. Umor, iscrpljenost, depresija, noćno znojenje, loš san, povećanje tjelesne težine, slaba kosa i nokti, pad libida, usporen metabolizam, pad kognitivnih funkcija mozga, razvoj osteoporoze – sve su to popratni znaci ovog stanja. A dobra stvar što možete itekako utjecati na to.

Uz to, starenjem se gustoća kostiju smanjuje, a osteoporoza je izrazit gubitak koštane mase zbog čega kosti postaju slabe, krhke i lomljivije. Uzrok tome je gubljenje minerala, vitamina D, smanjena proizvodnja spolnih hor­mona te svakako način života koji utječe na sve navedeno.

Tjelesnom aktivnošću znanstveno dokazano smanjujemo brzinu opada­nja koštane mase. A sve je to još efika­snije uz adekvatnu prehranu, dovoljan unos minerala (kalcij!) te vitamina D i uz boravak na suncu (uz izbjegavanje visokog UV zračenja)!

Aktivnosti za zdrave kosti
Koristite skaline, parkirajte dalje od radnog mjesta, čišćenje kuće zami­slite kao jednosatni trening – upalite sebi glazbu i krenite! Sve će vam biti čisto, a bit ćete i zdraviji. Dok perete zube, napravite 20 čučnjeva, dok gle­date televiziju – svakih se 15 minuta ustanite i odradite isto.

Još jedan bitan savjet – uključite par­tnera ili prijateljice i budite jedno dru­gome podrška. Dogodit će se nekad da nećete imati volje za vježbanjem pa vas možda oni ‘poguraju’. Kad oni budu bez volje, tu ste vi da ih aktivirate. Sve je lakše u timu. Iako, nije dobro ni da ovisite o nekome. Kad nešto odlu­čite, nemojte da drugi utječu na to. Ako oni ne žele, što vas briga – obu­cite trenerku, tenisice i akcija! Jer ako motivacija popusti, tu je navika koja će vam pomoći da održite kontinuitet i dosljednost. A naviku postižete vi! Jednom kad se stekne navika – ni kiša ni snijeg vas ne mogu spriječiti.

Zašto naglašavam naviku? Kad ste­knemo dobru naviku, na nju ne utječe jesmo li ovakvi ili onakvi. Ona se odra­đuje kako god! I bez motivacije. A to je ono što zaista trebate steći. Sve što je privremeno, nije dobro ni efikasno. Nema ništa preko noći. Najbolja dijeta je ona koja je održiva za cijeli život! Poput maratona, a ne sprinta. Isto tako i u drugim aspektima života. Steći dobru naviku je siguran put uspješne i zadovoljne osobe. Kad pročitate ovo, krenite s praksom. ‘Acta, non verba’ – ‘Djela, a ne riječi’.

ALEMKA SARIĆ BAJRIĆ
Među pet najboljih studenata u generaciji
Alemka Sarić Bajrić, magistrica kineziologije rođena je u Dubrov­niku. Cjeloživotno bavljenje spor­tom ju je usmjerilo na Kineziološki fakultet u Split, gdje 2018. godine završava diplomski sveučilišni stu­dij i to među pet najboljih stude­nata u generaciji.
Trčanje, dobra hrana te bora­vak u prirodi je ono što ju čini sret­nom i ispunjenom, a odnedavno i uloga majke, u kojoj se priznaje, još snalazi. Ali i dalje tvrdi da se i uz neprospavane noći, može trenirati i zdravije hraniti.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist