Koronavirus u Hrvatskoj

ALEMKA MARKOTIĆ Onaj tko želi ući u Hrvatsku, morat će ispuniti ovaj uvjet

ALEMKA MARKOTIĆ Onaj tko želi ući u Hrvatsku, morat će ispuniti ovaj uvjet

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u središnjem Dnevniku HRT-a naglasila je da je Hrvatska ugrožena dok se sve zemlje ne oslobode virusa.

Osobama kojima je omogućen prijelaz granice na 72 sata, uz obaveznu samoizolaciju, dodat će se uvjet koji se odnosi na posjedovanje PCR testa koji je negativan, a ne stariji od 24 sata.

– PSR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i neće smjeti biti stariji od 24 sata. To je osiguranje da iduća 1-2 dana osoba bi mogla biti negativna. To je visokopouzdan test, no nema 100%-tnog sigurnog testa pa i tu treba oprez ako idete iz područja gdje ima zaraze. Nemojte ići kući ako znate da ste bili u blizini zaraženog – poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

– Možemo se nadati pobjedi. Hrvatska se pokazala iznimno uspješnom, imamo puno toga, imamo brojne testove koji nam omogućavaju da dijagnosticiramo ne samo ljude koji su akutno bolesni, nego i one koji su bili u kontaktu s virusom. Već pet kandidata cjepiva je u kliničkoj fazi ispitivanja, 71 kandidat cjepiva se pokušava realizirati. Postoje i lijekovi u ispitivanju, jedan od njih je dobio odobrenje od američke agencije za kontorlu lijekova, a isto se pokušava od strane Europske agencije za kontrolu lijekova, kazala je.

Izvor: HRT

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist