Hrvatska

Ako omicron uđe u Hrvatsku, to neće puno promijeniti stvari

Ako omicron uđe u Hrvatsku, to neće puno promijeniti stvari

Među 61 putnikom koji je u Nizozemsku stigao iz Južne Afrike, njih 13 ima novu varijantu omikron. Uzorci koji su uzeti prilikom testiranja putnika prebačeni u drugi laboratorij i bit će sekvencirani, istaknuo je Harm Groustra, glasnogovornik regionalne nizozemske zdravstvene uprave, a prenosi Index.hr. Time će se doznati  je li riječ o novoj varijanti ili ne.

Talijanski znanstvenici objavili su prvu fotografiju omikrona i usporedili je s deltom. Na proteinu šiljka ima oko 30 mutacija, zbog čega se smatra opasnijom. Zbog omikrona stroža pravila za ulaske u mnoge zemlje. Velika Britanija traži PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i samoizolaciju do rezultata.

Zbog omikrona u Izraelu uvode protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječili širenje nove varijante, naručuju 10 milijuna kompleta PCR testova. Prvi europski slučaj pojavio se u Belgiji, a broj država samo raste. Slučajevi su potvrđeni u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Češkoj, sumnja se na Austriju, potvrđen je omikron i u susjednoj Italiji.

Što Hrvatska radi kako bi što prije otkrila novu varijantu kad se pojavi?
– U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije s međunarodnim tijelima kojima, zapravo tako se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni – kazala je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist