DuList IN

AFRIKA KROZ OBJEKTIV DUBROVČANINA Benić: ‘Već planiram i treći odlazak’

AFRIKA KROZ OBJEKTIV DUBROVČANINA Benić: 'Već planiram i treći odlazak'

Najvažnija lekcija koju donosim iz Afrike je što stanovništvo bez obzira na to što ima jako malo, tom malome se puno više veseli nego mi koji smo na neki način cijeli svoj život odrastali u izobilju i uvijek smo tražili još, i još, i još – tim riječima arhitekt Božo Benić je opisao svoj volonterski boravak pri otvorenju izložbe fotografija ‘Tanzanija u srcu’ u srijedu u žitnici Rupe.

– Afrika promijeni svakog od volontera koji ju odluči posjetiti. Ono što osvaja čovjeka u Africi jest optimizam i radost kojim stanovništvo zrači, usprkos svim teškim okolnostima života. Usprkos velikom siromaštvu, usprkos bolestima oni se raduju svakom novom danu jer svaki dan nova je prilika za početak. Na ovim fotografijama riječ je o svakodnevici kojoj sam svjedočio obilazeći sela na samom sjeveru i siromašna mjesta diljem zemlje. Svakako se namjeravam vratiti, već planiram treći odlazak, čim se poslože poslovne i privatne okolnosti – ponosno je izjavio Benić.

Benić je pri otvorenju prisutne pozvao na daljnju pomoć, i rekao je da se trenutno radi i na projektu izgradnje sirotišta u Tanzaniji koji građani mogu pomoći financirati.

– Ono što ova izložba pokazuje je u stvari jedna druga Benićeva kvaliteta, njegova humanitarna strana, odnosno njegov humanitarno-volonterski angažman u Tanzaniji. Pozornost njegova objektiva je najviše bila usmjerena na djecu, i njihova sretna lica najbolje svjedoče o uspješnosti te akcije – izložbu je otvorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

– S 15 tisuća kuna smo nabavili 3 tisuće cjepiva. To je 3 tisuće života. Rekao bih da je sramotno na takav način vrjednovati život koji je neprocjenjiv. Krenuli smo hrabro, ali sigurno s Božjom providnošću, ali još više s dobrotom ljudi velikog srca našeg grada – rekao je don Robert Ćibarić, posebno se zahvalivši i umirovljenicima, i pohvalio njihov velik angažman u realizaciji humanitarnih projekata.

Kustos izložbe je Ivica Kipre. Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ostaje otvorena do 15. travnja 2019. Izložba od šezdeset fotografija velikog formata je rezultat suradnje Dubrovačkih muzeja, autora Boža Benića i Župe sv. Mihajla.

Podsjetimo, kao volonter udruge ‘Kolajna ljubavi’, Benić je u dva navrata boravio u Tanzaniji. Od lipnja do kolovoza 2015. godine bio je voditelj Sirotišta sv. Ante u Songei, koje skrbi o pedesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te koordinator programa ‘Kumstva’ kojim udruga potpomaže školovanje više od tisuću djece i mladih diljem zemlje. U siječnju 2018. godine u Tanzaniju se vraća kako bi izvršio nadzor nad izgradnjom vodoopskrbnog sustava u Župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje financiranim sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne akcije ‘Dubrovnik za Afriku: kap vode – ocean ljubavi’ koju je pokrenuo u suradnji sa Župom sv. Mihajla.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist