Aktualno

A NAJBOLJI SU… Dodijeljene godišnje volonterske nagrade

A NAJBOLJI SU... Dodijeljene godišnje volonterske nagrade

Volonterski centar Dubrovnik u subotu je, na Međunarodni dan volontera, u Centru za mlade dodijelio godišnje volonterske nagrade za organizirano volontiranje u ukupno 5 kategorija. Poštujući epidemiološke mjere, ove godine proces je bio kombinacija fizičkog i virtualnog događanja, a obuhvatio je kandidate iz područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Za Volonterku godine izabrana je mlada Petra Bašić, studentica medicine koja je poklanjajući 960 svojih sati organizaciji ‘istraživački institut UR’ omogućila zadržavanje i rast mladih korisnika te proširenje i razvoj programa.

Koordinatorica volontera 2020. je Mira Šejtanić. Osoba neumornog elana i dobri duh Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica. Mira je vrsna motivatorica i koordinatorica volontera od 2016. godine.

U kategoriji Organizator volontiranja, posebnu zahvalu Vijeće je uputilo Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika za izniman odgovor na situaciju u kojoj se zajednica pronašla tijekom pandemije (organizacija volontera te izrada vizira) te Studentskom katoličkom centru Dubrovnik za iznimno veliki broj odrađenih aktivnosti volonterskim kapacitetima.

Organizator volontiranja 2020.godine je ‘Humanitarna udruga za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi – Kap u moru’ s Korčule.

Robot Hand Made – mala tvrtka dvoje zaposlenih, točnije Matije i Ivane, među prvima se sa svojih pet 3D printera uključila u akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje na početku Covid19 pandemije. U volonterskoj akciji 3D printanja Robot Hand Made isprintao je na stotine vizira, kopči za respiratore, te adaptera za CroResp respiratore. No oni su volonterski napravili i remix modela, za sve sudionike inicijative, kojim se ubrzalo printanje za 3-4 puta.

Volonterski centar Dubrovnik po prvi puta od osnivanja uveo je ove godine kategoriju: Filantropska inspiracija 2020. Nagrada je pripala mladom Dubrovčaninu Andreju Đukiću koji je nakon višegodišnjeg požrtvovnog i prije svega filantropskog rada dizajnirao, isprintao protetsku ruku te uz Krunoslava Mihića osvojio 1. mjesto na Cybathlonu, svjetskoj olimpijadi protetike. Mladom čovjeku koji osim što je začetnik socijalne inovacije kojom za 30 dolara isprintate protetsku ruku koja mijenja život , možda postane i začetnik volonterske inovacije u kojoj će vaš angažman biti – blago rečeno – neprocjenjiv. Više detalja o volontiranju u ovom području znat će se kroz neko vrijeme kada se, kao i kod svih dobrih volonterskih programa dovrše sve potrebne pretpripreme.

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist