Zanimljivosti

600. obljetnica Metkovića obilježena poštanskom markom

600. obljetnica Metkovića obilježena poštanskom markom

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 17. siječnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u povodu 600 godina grada Metkovića. Motiv na marki autora Duje Šegvića, dizajnera iz Splita, panorama je Metkovića, prema fotografiji koju je snimio Marin Veraja. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a naklada izdanja iznosi 30.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisao je Ivica Puljan, predsjednik Građanske udruge „Metković 600“:

Smješten uz rijeku Neretvu, dvadesetak kilometara uzvodno od njezina ušća, Metković toj rijeci duguje i prvi spomen svojega imena u povijesnim spisima. Naime, 17. siječnja 1422. godine dubrovački su carinici na rijeci Neretvi pod Metkovićem presreli lađu i zaplijenili tovar. Vlasnik lađe potužio se dubrovačkome knezu na carinike, što je ostalo zapisano u dubrovačkome arhivu.

Tragovi života na području Metkovića postoje još od pretpovijesnoga doba, a u antici je u blizini rimska Narona, drugi po veličini grad na istočnoj obali Jadrana. Metković u srednjemu vijeku, očito, nije imao većega značenja. Iz vremena osmanlijske okupacije spominje se kao veliko i bogato selo koje su više puta napali i opljačkali uskoci. Požarevačkim mirom 1718. godine utvrđena je granica između Osmanlija i Mlečana, kojima je pripao Metković. Za vrijeme francuske okupacije povezan je s tzv. Napoleonovom cestom te postaje općinsko središte. Pravi razvoj slijedi za vrijeme druge austrijske uprave sredinom XIX. stoljeća. Mjesto dobiva lučki ured i poštu, cestom se povezuje s Mostarom, a na desnoj obali Neretve gradi se luka. Godine 1885. željeznicom je povezan s Mostarom, a 1895. godine sagrađen je most preko Neretve. Metković tako postaje jako trgovačko i prometno središte (stalna brodska veza s Trstom), pa počinje i razvoj građanskoga života. Osniva se Neretvanska narodna knjižnica, Građanska glazba, gradi se Hotel Austria, pokreće se kazališni život… Godine 1919. osniva se NK Narona (Neretva), a potom i Teniski klub Metković. Između dvaju ratova metkovska luka po prometu postaje druga na našoj obali Jadrana. Nakon Drugoga svjetskoga rata obnavlja se trgovina i gospodarstvo, a mnoga poduzeća u grad privlače radnike, pa raste broj stanovnika. U Domovinskome ratu grad je pretrpio više zračnih i artiljerijskih napada.

Grad Metković je u svojim naseljima Metković, Vid, Prud, Dubravica i Glušci 2011. godine imao 16 788 stanovnika. I dalje je upravno, sudsko, obrazovno, kulturno i sportsko središte doline Neretve. Grad je to Arheološkoga muzeja Narona i Prirodoslovnoga muzeja Metković koji tek treba iskoristiti svoje turističke potencijale.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist