Zanimljivosti

3.726 nezaposlenih više u odnosu na lipanj

Kraj srpnja Hrvatska dočekuje s većim brojem nezaposlenih nego što ih je to bilo u lipnju!

Da smanjenju stope nezaposlenosti ipak nije doprinijelo sezonsko zapošljavanje zbog turističke sezone, svjedoče dnevni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).
Trenutačni broj nezaposlenih iznosi 298.603, što je za 3.726 nezaposlenih više u odnosu na lipanjsku broju od 294.877 nezaposlenih.

Podsjetimo, u lipnju je ukupno bilo registrirano 155.928 nezaposlenih žena i 138.949 muškaraca. Među nezaposlenima je bilo 51.464 onih bez radnog iskustva te 51.532 mladih do 24 godine, dok je broj mladih do 24 godine bez radnog iskustva iznosio 26.597. Crna brojka dugotrajno nezaposlenih iznosila je 140.635. 

Korisnika novčane naknade bilo je ukupno 65.010, od čega 33.002 žene. Prosječan iznos isplaćene novčane naknade iznosio je 1.547,47 kuna. Novoprijavljenih na burzi je bilo 19.386, od čega 12.298 onih koji su upravo dobili otkaz te 3.531 osoba bez radnog iskustva.

Stanje na tržištu rada za Media servis komentirao je ministar rada Mirando Mrsić.

– To je posljedica svega što se događa u Hrvatskoj posljednjih godina. Mi smo već gotovo pet godina u recesiji, naše gospodarstvo se zaustavilo i jednostavno, više ljudi dolazi na Zavod za zapošljavanje nego što ih mi uspijemo zaposliti i unatoč samoj turističkoj sezoni. S druge strane, sada nam dolaze i srednjoškolci koji se ne upisuju na fakultet. Očekujem da će brojka u rujnu rasti, ali to je jednostavno posljedica toga što privreda u Hrvatskoj ne funkcionira i što mi svakim danom gubimo radna mjesta – rekao je Mrsić.
Pozitivan trend i veća zapošljavanja trebala bi se dogoditi tek sljedeće jeseni paralelno s pokretanjem investicija i gospodarskim oporavkom.

"To je ono o čemu mi cijelo vrijeme govorimo, da je potrebno stegnuti remen, da omogućimo da gospodarstvo profunkcionira i da jednostavno ne možemo isplaćivati više sredstava nego što to gospodarstvo može zaraditi", pojašnjava ministar.

Pročitajte još

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

Dulist

POZIV TREĆAŠIMA Dođite večeras u Lazarete i postanite Linđovac!

Dulist

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija