Koronavirus u Hrvatskoj

22 NOVA SLUČAJA U vozilima javnog prometa obvezne maske, novi režim na granicama

22 NOVA SLUČAJA U vozilima javnog prometa obvezne maske, novi režim na granicama

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Rekla je to Maja Grba Bujević na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. U usporedbi s podatcima od jučer, to je osam novooboljeih manje, a najviše ih je zaraženo u Gradu Zagrebu, njih 11.  Na bolničkom liječenju je 18 osoba, a aktivno je 139 slučajeva. Zagrebačka županij ima jedan novi slučaj zaraze, baš kao i Zadarska, Primorsko-goranska, Vukovarsko-srijemska i Krapinsko-zagorska županije. Dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije, a četiri iz Osječko-baranjske.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je dvije nove odluke, koje stupaju na snagu 25. lipnja.

-Kako bi u ovoj fazi suživota s virusom donosili najbolje moguće mjere preporuke i odluke s ciljem zaštite zdravlja danas se mijenja odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza. Uvodi se poseban režim ulaska u RH za osobe koje dolaze iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. Oni će morati provesti 14 dana u samoizolaciji, a odluka se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju – rekao je.

Druga odluka odnosi se na obvezu nošenja maski u javnom prijevozu. Znači i vozač i putnici u vozilima javnog prijevoza obvezno moraju imati maske za lice, a one osobe koje masku ne budu imali ne mogu ući u vozilo.

Na novinarski upit što u situaciji kada netko ima plaćen apartman u Hrvatskoj na 14 dana, zašto će dolaziti ako će sve te dane morati provesti u samoizolaciji ministar Božinović je odgovorio kako je u podlozi ove odluke mišljenje i preporuka medicinske struke.

-Ove odluke su rađene na temelju njihovih preporuka s obzirom na stanje s epidemijom u susjednim zemljama. I u Hrvatskoj imamo porast oboljelih i većina je došla iz smjera BiH te Republike Srbije i Kosova, a također prema preporuci i standardima koji su uspostavljeni u HZJZ i Sjeverna Makedonija ulazi u taj krug zemalja – naglasio je Božinović.

Na pitanje o maturantima koji iz BiH dolaze pisati maturu u Hrvatsku, epidemiologinja Marija Bubaš istaknula je kako će Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijeti preporuke.

-Bilo je prijepora oko toga da će se osobe koje su u samoizolaciji kretati u javnosti među nama koji smo zdravi. Osobama koje trebaju biti u samoizolaciji propisana je mjera, ali to ne znači da su bolesni. Uvijek postoji opcija da maturanti pišu maturu doma ukoliko su u samoizolaciji – istaknula je Bubaš.

Na pitanje o Zadru, Bubaš je rekla kako je tamo napravljeno nekoliko stotina testiranja te je taj događaj donio sedam pozitivnih osoba.

-Situacija je epidemiološki u Zadru stavljena pod kontrolu u trenutku kad se dogodila – rekla je.

Na pitanje je li u Zagrebu zabilježena lokalna transmisija, odgovorila je kako je Hrvatska već neko vrijeme na popisu zemalja s lokalnom transmisijom, što je i normalno jer je virus prisutan u populaciji.

Također je naglasila kako se oboljele osobe u evidenciji vode po mjestu prebivališta.

Uslijedilo je i pitanje o mogućim drukčijim uputama za vjenčanja, pričesti i neka druga okupljanja. Tada je Bubaš umirila sve mladenke rekavši kako do sad nije zabilježen nijedan slučaj vezan za održavanje svadbene proslave te neće biti promjena u mjerama.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist