Peškafondo

2050.

2050.

Znate li što ćete raditi 2050. godine? Uf, znam, znam, gluposti pitam. Ne znate ni za sutra, a kamoli što ćete činiti, ako Bog da zdravlja, za 37 godina. Ipak, jedan nam je ministar prorekao budućnost i najavio kako ćemo se te, 2050. godine, voziti autocestom do Dubrovnika.

Ministar Hajdaš Dončić, onako, sav nadobudan i ulickan naparadio se u udarnom informativnom terminu i obznanio najnovije planove ove Vlade. Vlada više neće graditi autoceste. Nema gospodarske opravdanosti za trošenjem asfalta, pa tako nema ni potrebe za izgradnjom dionice do Dubrovnika.
I naravno odmah su uslijedile reakcije…
Naši političari našli su se strašno pogođeni i iziritirani ovim izjavama. Župan je odmah uputio protestnu notu. Vlahušić je uskočio u prvi avion za Zagreb i započeo lobirati nastavak gradnje 80-tak kilometara dionice od Ploča do Dubrovnika. Bupić, Miošić, Pravedan, Gjaja, Buconić, Šuica, Bulić, Muratti žurno su dogovorili zajedničku press konferenciju na kojoj su iznijeli jedinstveni stav. Zapravo napravili su nešto revolucionarno. Obznanili su kako će se sada svi vijećnici udružiti u Dubrovački dogovor II, koji će biti usmjeren samo k jednom cilju. Gradnji autoceste do Grada. Ako treba pokrenut će referendum, ako treba stat će prvi u prosvjednoj koloni, ako treba zajedno će pokucati na vrata Milanoviću, Liniću, Hajdaš Dončiću, Josipoviću, ako treba… Ma sve, samo da nam dadu pošteni bokun ceste, koje uostalom zaslužujemo (ako za ništa drugo onda imajući u vidu solde koje Dubrovnik donosi Hrvatskoj…).
A-ha. Cijeli ovaj gornji odlomak možemo objesiti mačku o rep. Reakcije na izjavu zabočkog ministra Hajdaš Dončića kako prema Dubrovniku nema dovoljno prometa, pa onda ni smisla za nastavkom gradnje autoceste, nije bilo. Političari su, kao i obično kad se radi o ključnim odlukama za Grad, ostali suzdržani. Župan je u više navrata govorio o potrebi za povezivanjem juga Hrvatske, ali kako nijedna njegova riječ ne dopire do Vlade vjerojatno se ohladio. Vlahušić ne smije pričati o ovoj temi jer su na vlasti 'njegovi', a i kad progovori optužit će najprije hadezeovce za pljačku. I tu završava njegovo uvjeravanje da Dubrovnik sada i odmah treba otrgnuti iz prometne izoliranosti. Bupić i Miošić su vjerojatno u nekom svom filmu. Vjerojatno pripremaju strategiju za prijevremene izbore u Gradu. Da su poslali bar kakvo priopćenje, pobrali bi simpatije dijela javnosti. Ostale bolje niti ne spominjati. I upitno je je li njima uopće došlo do glava što nam je Vlada poručila. Šute i lokalni načelnici Knežić, Nardelli, Korda, kao da se autocesta ne tiče njihovih lena.
A građanima je po običaju pun kufer svega. Zato oni najglasnije šute. Još kad je okrenulo na šilok najbolje je navuć' krpatur preko glave i ostat u krevetu. Oni hrabriji flegmatično ispijaju kave i više u trach maniri komentiraju ministra. Uostalom, što drugo mogu. Teško je razmišljati i kako preživjet, a ne o 2050.-oj. Tužno nekako. 'Ko živ, ko mrtav dotad…
***
U jednom lokalnom mediju, jedan je novinar u svom dirigiranom uratku popljuvao DPDS zbog plaćenog oglasa na jednom gradskog portalu. Vjerojatno slučajno u duListu. U ISTOM tom broju tjednika i to samo par stranica nakon članka, DPDS je platio je ISTI taj, kako ga novinar naziva, 'pamflet'. Kojeg li uređivačkog licemjerstva?     

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović