DuList IN

[19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022.] Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

[19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022.] Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Početak kolovoza donosi nam još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli držati kontinuitet, stiže nam nova, ovaj put devetnaesta po redu, Ljetna škola filma Šipan. U godini kada se, prema stečenoj tradiciji koja obilježava ljeto ne samo na Šipanu već i na puno široj filmskoj karti, već pomalo s respektom i iščekivanjem gleda prema sljedećem dvadesetom jubilarnom izdanju organizatori nam ponovo donose red edukativnih i red kulturno zabavnih filmskih programa.

Ove će godine tako u ustaljenom terminu od 4. do 14. kolovoza pedeset i četvero mladih polaznika biti raspoređeno u četiri radionice. Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH Bojana Momirović i dubrovački AV meštar Nikola Kapidžić. Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić. Ove godine za mlađe polaznike organizirana je i radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec. Za najmlađe polaznike LJŠFŠ i ove godine tu je radionica animacije, ovaj put pod vodstvom odnedavno i stanovnice Šipana diplomirane animatorice Lorene Ivanović.

[19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022.] Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, a vođeni stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove nadopunjuje se i večernjim kino programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci. Program začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole te je i ove godine sastavljen po provjerenom receptu – za svakoga ponešto.

Večer otvaranja 5. kolovoza donosi nam film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić. Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića na programu je akcijska komedija Divljaci. Treći dan, u nedjelju 7.8., donosi nam posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

[19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022.] Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry 2021. U nastavku programa, u utorak 8.8., na Šipan nam stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom More li bolje na Šipan nam dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora Hajdarhodžića – Trabakul i Marijana Žitnika – Maritimo Recycling. Četvrtak, 11. kolovoza donosi nam još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog malteškog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom.

Nakon dvije pomalo morske večeri, petak 12. 8. donosi nam večer emocija i dobrog raspoloženja uz film Ljeto kada sam naučila letjeti – apsolutni hit film u cijeloj regiji koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem. Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13.
8. je koncert dubrovačke ekipe Trio PMS i prijatelji koji će za razliku od svojih standardnih nastupa pod nazivom S kauča na pozornicu sad ipak morati s kauča u barku pa na pozornicu, a sigurni smo da će svojim izvedbama i širinom repertoara oduševiti šipansku publiku.

[19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022.] Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Tradicionalno 14. kolovoza večer je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti sigurno posebno zanimljiva jer će nam donijeti premijere radova svih ovogodišnjih radionica.

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK Garda Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović