Županija

ZZJZ: Stigla gripa, od Nove godine zabilježena 72 slučaja

Bolovanje bolest

U posljednjem tjednu 2014. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je prijavljeno 16 oboljelih osoba od gripe, a u prvom tjednu 2015. broj prijava iznosio je 72 osobe, te možemo reći kako je gripa „stigla“ i u našu županiju.

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti je, znatno je veći od broja prijavljenih, a razlozi za to su što se jedan dio oboljelih ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza, pišu iz ZZJZ DNŽ.

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe. Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja.

Našim epidemiološkim izvidima, a i u kontaktima sa izabranim liječnicima očekujemo znatno veći broj prijava u slijedećim tjednima , što će dati realniju sliku oboljelih od gripe na području županije.

Prema podacima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 4800 osoba (od isporučenih 5100 doza) .

Za cijepljenje protiv gripe još uvijek nije kasno, svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika ili u Zavodu na Odjelima za epidemiologiju. Cijepljenje se preporuča posebno starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist