Urednički izborŽupanija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Župan: Stonskom obilaznicom ćemo se voziti daleko prije sezone!

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Župan: Stonskom obilaznicom ćemo se voziti daleko prije sezone!

U tijeku je 12. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Na redu su vijećnićka pitanja.

Teo Andrić (HDZ) postavio je pitanje županu Nikoli Dobroslaviću o brzoj cesti.

-Naravno da je projekt vrlo bitan, međutim stječe se dojam da neki sugrađani nisu zadovoljni projektom i da bi mogla biti štetna Rijeku dubrovačku – kazao je Andrić.

-Podiže se prevelika buka oko najvažnijih investicija u županiji, za koje smo se odavno usuglasili, a to je da je prioritet ove županije povezivanje unutar nje i s ostatkom Hrvatske. Na tom prioritetu smo postigli uspjeh realizacijom Pelješkog mosta, a preostaje nam raditi na autocesti do Osojnika, te brzim cestama, kao i na lučkoj infrastrukturi. To smo stavili u planove i strategije, da dionice cesta idu kroz Hrvatsku, ne kroz BiH. Nećemo se do Zagreba povezivati preko Trebinja! – rekao je župan. Jedan od projeakata je brza cesta od Osojnika do ZLD.

-Naglasio bih opet koliko je važno povezivanje za kvalitetu života naših građana. Nama je bitno da cijela županija bude povezana s ostatkom države. Nama je bitno da cijela županija ima pristup Gradu Dubrovniku. Nama je bitno da nam turistička odredišta imaju brz i kvalitetan pristup do ZLD. To je naša dužnost napraviti. Spremni smo razgovarati o svim aspektima, pogotovo o zaštiti okoliša, to nam predstoji. Neki se služe argumentima kako cesta prolazi iznad izvorišta Omble. To je mantra. Ne idemo preko izvorišta Omble. Sad je u pitanju zaštićeni krajolik Rijeke dubrovačke. Predstoji nam ta rasprava. Ako nešto ima negativan utjecaj, to treba uzeti u obzir. Ovo su strateška pitanja koja su važna za ovu županiju i naraštaje koji dolaze i ne smijemo im to uskratiti – naglasio je.

Andrić se dotaknuo i gradonačelnika Ploča Miša Krstičevića i pitao kako župan komentira njegove navode o brzoj cesti i bolnici u Metkoviću.

Župan je među ostalim istaknuo da se Krstičević ne može služiti neistinama u komentiranju o radu županije.

Andrić je također pitao župana kad se može očekivati puštanje u promet stonske zaobilaznice. Stonska obilaznica će, kako kaže župan, biti završena koncem ovog mjeseca.

-Očekuje se tehnički prijem oko 31. ožujka. Nakon toga ide uporabna dozvola i puštanje u promet. Ne mogu reći kada. Mi ćemo se voziti tom cestom daleko prije turističke sezone – rekao je.

Odgovarajući na pitanja vijećnika Perice Pušića (HSS), župan je rekao da radovi teku uredno po pitanju projekata vezanih za Regionalni centar kompetentosti. ‘Zadovoljni smo’, dodao je. Rekao je da su najave za sezonu odlične i optimistične, očekuje se odlična turistička godina. Postoji i dalje, kako kaže, problem radne snage i ne možemo pobjeći od stanja u kojem nema domaće radne snage.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Igra Šain Kovačević (NLJ) o projektu srednje školi na Korčuli, župan je rekao kako imaju projekt koji je spreman za prijavu.

Vijećnica Irena Korda (HDZ) postavila je pitanje realizaciji Centra za djecu s poteškoćama u razvoju na Korčuli. Župan Dobroslavić istaknuo je da takav centar, treći u županiji, podržavaju. Dogovoreno je da se izradi projekt. ‘Izgradit će se kat na zgradi koju koristi udruga Kap u moru’, dodao je.

Pero Jerković je pitao hoće li u Centru za autizam moći boraviti punoljetni građani iz cijele županije, a ne samo iz Grada Dubrovnika.

-Dogovorili smo se da bude za sve građane županije. Mi ćemo biti potpora na svaki način Gradu Dubrovniku – rekao je.

Nikola Duper (SJG) postavio je pitanje o ‘ilegalnom odlagalištu’ pored kamenoloma.

-Ne mogu vjerovati da inspekcija ne može riješiti to odlagalište? – istaknuo je među ostalim.

Župan je, komentirajući Dupera, rekao da se već govorilo o odlagalištu građevinskog otpada pored kamenoloma, a koji je vidljiv s magistralne ceste.

-Nemamo dovoljno podataka što je građevinska inspekcija napravila oko toga. Ostat ćemo u obvezi da vam pripremimo i dostavimo odgovor – dodao je župan.

Nakon vijećnićkih pitanja, uslijedila je prva točka dnevnog reda, Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Župana Dubrovačko-neretvanske županije za drugo polugodište 2022. godine. Spomenuo je župan Pelješki most i pristupne ceste, kao i projekte u županiji.

-Izrađuje se dokumentacija za autocestu te brze ceste – Brijesta Perna i Osojnik – ZLD. Otvorena je dnevna bolnica u Metkoviću, a ovih dana će se obilježiti tisućiti pacijent. Postupali smo odgovorni, a vide i rezultati – rekao je među ostalim župan.

Nakon predstavljanja izvješća, za govornicu je stao vijećnik Pero Jerković. Naglasio je među ostalim da sustav navodnjavanja GLOG nije u funkciji.

Župan je istaknuo da funkcionira.

-Voda se isporučuje. Problem kvalitete u kanalima postoji, ali to ćemo riješiti s Hrvatskim vodama – dodao je.

-Za nešto što je 40 posto u funkciji, to znači da nije u potpunosti u funkciji. Ne funkcionira ako nema vode. Koga treba zvati? Za očekivati je da ste to već riješili – rekao je Jerković.

Vijećnik Nikola Duper rekao je da je županija zaslužna za izgradnju Pelješkog mosta, kao što je on ‘za izgradnju zgrade opere u Sydneyju’. Svi oni projekti, kako kaže dalje, koji se rade u županiji, rade se loše.

-Tumačite mandat kao jednu vrstu male diktature. Niste dobili mandat pa da ne slušate manjinu – uputio je Duper županu, a među ostalim je istaknuo da je županovo izvješće – zabavno.

Vijećnik Ivica Dajak je rekao da izvješće izgleda kao ‘lista želja s manje-više neizvjesnim ishodima, a s još više neizvjesnijim rokovima’. Pitao je i koliko je škola spremno za produljeni boravak, osiguravamo li kadrove liječnika koji će nas liječiti za 5 ili 10 godina…

S 20 glasova ZA donesen je zaključak o prihvaćanju prijedloga.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist