Županija

Županija predala na korištenje prostor Centra za djecu s poteškoćama u razvoju

Županija predala na korištenje prostor Centra za djecu s poteškoćama u razvoju

Župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom ”Prijatelj” Metković Nikola Popovac potpisali su u utorak u Metkoviću Ugovor o korištenju prostora – Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

-S velikim zadovoljstvom sam danas s Udrugom ”Prijatelj” Metković potpisao Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Među brojnim projektima koje radi Dubrovačko-neretvanska županija, uz veliku potporu Vlade RH, ovo je jedan od financijski ne toliko velikih, međutim, emotivno ga doživljavamo kao jedan od najvažnijih, a i za mene osobno je takav. Otvorenjem Centra, Udruga će imati najbolje moguće uvjete za rad, a znatno će olakšati našim malih sugrađanima s poteškoćama te njihovim roditeljima. Nakon projekta ”Dva skalina” u Dubrovniku, planiramo još dva ovakva centra na području Županije. Naime, iz Programa Vlade RH za razvoj otoka, kandidirana su dva slična projekta – u Putnikovićima i Gradu Korčuli te vjerujem da će se realizirati, s obzirom da su osigurana sredstva iz toga Programa, kazao je župan Dobroslavić te napomenuo i kako je Županija zajedno s Vladom RH završila projekt Sigurne kuće.

-Imali smo privremeno rješenje koje je funkcioniralo, a sada imamo i trajno rješenje. Nastavljamo ulagati u najranjivije skupine u društvu, rekao je župan.

Predsjednik Udruge ”Prijatelj” Metković Nikola Popovac istaknuo je kako je Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković osnovana 2003. godine te više od 20 godina brine o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama.

-Usluge koje ćemo pružati u centru su logopedske, radna terapija, neurofeedback terapija, senzorna terapija i defektološke usluge. Mi trenutno imamo sedam zaposlenih terapeuta, a sukladno potrebama, a potreba je u dolini Neretve sve više, ići ćemo i u daljnje zapošljavanje stručnoga kadra. Ovo je mnogo opremljeniji prostor nego što smo dosada imali. Korisnici, a posebice naši terapeuti će biti iznimno zadovoljni i jednostavno – ovo je poboljšanje rada za sve nas, rekao je.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako je iznimno zadovoljan ovim projektom.

-Iznimno sam sretan što se danas u Metkoviću otvorio Centar za djecu s poteškoćama. Složio bi se sa županom koji je rekao kako mu je ovo jedan od najdražih projekata. Nažalost, u Metkoviću i dolini Neretve imamo sve veći broj djece s poteškoćama u razvoju, a upravo će ovaj Centar toj djeci omogućiti ranu detekciju i najvažnije – ranu intervenciju. Zahvalio bih se Županiji, Županu i Ministarstvu na ovome projektu te želim čestitati Udruzi Prijatelj, gospodinu Popovcu te ostalim djelatnicima koji su zaista dobili kvalitetan prostor za rad, kazao je gradonačelnik Milan.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, gradonačelnici i načelnici iz doline Neretve, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo, pročelnica UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnica UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović i drugi dionici koji se u svome radu susreću s djecom i osobama s poteškoćama.

Centar za djecu s teškoćama u razvoju smješten je u neiskorištenom dijelu zgrade Dnevne bolnice,  na 1. i 2. katu. Kako bi se osigurao pristup korisnicima neovisno od Dnevne bolnice s vanjske strane zgrade uz vanjsko stubište, ugrađeno je dizalo kojim je omogućen pristup. Na prvom katu nalazi se ured za stručni kadar/recepcija, pedagoški kabinet, fizioterapeut, prostor za igru djece i kuhinja. Na drugom katu smješteni su psiholog, dva logopeda, neurofeedback, edukacijsko – rehabilitacijska prostorija, senzorna soba (koja se sastoji od dva dijela: kabineta za senzornu integraciju i snoezelen sobe) i sanitarni prostori. Ukupna neto površina uključujući radne i pomoćne prostore iznosi 265 metara četvornih.

Adaptacija navedenog prostora vrijedna je oko 450 tisuća eura, a radovi su obuhvatili građevinske radove, ugradnju svih potrebnih instalacija, opremanje, te nabavu i ugradnju dizala. Najveći dio ove investicije financirala je Dubrovačko-neretvanska županija, a osigurano je i sufinanciranje u iznosu od gotovo 50 tisuća eura putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je Grad Metković participirao s 33 tisuće eura. U opremanje senzorne sobe u kojoj se provodi terapija senzorne integracije, a koja je nezaobilazan dio rada s djecom s teškoćama u razvoju uloženo je 25 tisuća eura putem donacije Privredne banke Zagreb.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist