Županija

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić svečano su u četvrtak u Domu zdravlja Korčula predali ravnatelju Sebastijanu Fabrisu, višeslojni CT uređaj vrijedan gotovo 600 tisuća eura.

Primopredaji su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, načelnice/i s otoka Korčule i poluotoka Pelješca, pročelnica UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović te drugi uzvanici.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija je s Ministarstvom zdravstva sklopila Sporazum o zajedničkoj provedbi postupka javne nabave CT uređaja za zdravstvene ustanove na području Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon provedene javne nabave ukupna vrijednost uređaja je 1.187.500 eura. Za tu je svrhu Dubrovačko-neretvanska županija u svom proračunu osigurala 265.446 eura, a Ministarstvo zdravstva razliku sredstava u iznosu od 922.054 eura. Uređaji su namijenjeni za domove zdravlja u Korčuli i u Metkoviću.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačič istaknuo je ovom prilikom kako je ugradnjom CT uređaja podignuta razina zdravstvene zaštite u Korčuli.

”Ovim projektom potvrđujemo naš prioritet, a to je podizanje kvalitete života na hrvatskim otocima jer je samo omogućavanje brojnih usluga, od infrastrukturnih do socijalnih garancija da se naši sugrađani odluče za ostanak na otocima. Otoci imaju veliki značaj u turizmu, a ovakvim ulaganjima veća je i kvaliteta s te strane. Zahvaljujem i županu Dobroslaviću i ravnatelju Fabrisu, jer prvo i osnovno moraju se steći uvjeti i imati kvalitetne ljude koji znaju i mogu raditi na ovakvim uređajima”, rekao je Bačić.

Župan Dobroslavić kazao je kako je ovo veliki događaj za Pelješac, Korčulu i cijelu županiju.

”To je jedan od dva uređaja koja trebaju biti isporučena. Nakon opremanja prostora u Domu zdravlja u Metkoviću i tamo će biti instaliran ovakav CT. Time naši sugrađani koji imaju potrebu za takvom pretragom ne moraju više ići u Dubrovnik što je velika stvar. Imamo stručni kadar koji zna upravljati ovim uređajima. Ovo je još jedna kvaliteta ljudima koji žive dalje od županijskog središta, a s istim ciljem je osnovna Dnevna bolnica u Metkoviću. Moram spomenuti i projekt obnove Specijalne bolnice Kalos koja će biti posve rekonstruirana na razini 4 zvjezdice za zdravstveni turizma”, rekao je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris, inače specijalist radiologije, rekao je kako će upravo on biti jedna od osoba osposobljena za rad na ovom CT-u.

”Ovo je značajan korak za naš otok, nama su najbliže bolnice udaljene više od 100, odnosno 200 kilometara, ovisno ide li se u Dubrovnik ili Split. Sada više to neće biti slučaj, nema potrebe gubiti cijeli dan nego im je to dostupno doma. Našem Domu zdravlja gravitira oko 20-ak tisuća ljudi”, istaknuo je Fabris.

Dom zdravlja Korčula kao jedan od ključnih nositelja zdravstvene zaštite na području poluotoka Pelješca i otoka Korčula, a s obzirom na specifičnost udaljenosti od većih bolničkih centara, Splita i Dubrovnika, kontinuirano se sa sve više medicinskih usluga približava pacijentima. U tu svrhu su u Domu zdravlja Korčula osigurani prostorni uvjeti za višeslojni CT uređaj odnosno postavljeni su specijalizirani podovi koji ispunjavaju najviše medicinske i sigurnosne standarde.

Vrijednost nabavljenog CT uređaja je 475.000 eura bez PDV-a odnosno 593.750 eura s PDV-om. Dubrovačko-neretvanska županija je sufinancirala nabavku uređaja za Dom zdravlja Korčula u iznosu 132.723 eura dok je Ministarstvo zdravstva sudjelovalo s 461.027 eura.

Kako je već navedeno, za našu županiju osiguran je još jedan CT uređaj ukupne vrijednosti 593.750 eura s PDV-om za Dom zdravlja Metković. Financijska sredstva su također osigurana u proračunu Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 132.723 eura te ostatak financira Ministarstvo zdravstva u iznosu 461.027 eura.

Kako bi se omogućio rad novog CT uređaja provodi se projekt unutarnjeg uređenja prostora radiologije Doma zdravlja Metković za koji je u sklopu Programa podrška regionalnom razvoju u 2024. godini odobreno 75 tisuća eura. U sufinanciranju projekta unutarnjeg uređenja prostora radiologije sudjeluje i Grad Metković s 33 tisuće eura.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist