Županija

ŽUPANIJA ODBILA PRAVO PRVOKUPA Tko će postati vlasnik četvrtine Kneževog dvora u Slanom?

ŽUPANIJA ODBILA PRAVO PRVOKUPA Tko će postati vlasnik četvrtine Kneževog dvora u Slanom?

Županijska skupština neće prihvatiti pravo prvokupa jedne četvrtine dijela Kneženog dvora u Slanom. ATLAS PLUS d.o.o ponudio je svoj vlasnički dio po početnoj cijeni od 2.750.000,000 kuna, u što uključuju ‘stojnu kuću, pašnjak,, vrt i okućnicu’, utvrđenu kao kulturno dobro 9. travnja 2003. godine.

Kako navode u ponudi, predloženi mehanizam plaćanja je jednokratna uplata na račun Prodavatelja.
Knežev dvor u Slanome ¾ vlasnički je pod Društvom prijatelja dubrovačke starine, koji su ga i obnovili te javnosti predstavili 2017. godine. Ovaj važan objekt Dubrovačkog primorja datira daleko u prošlost. Slanom je, od 1399. godine, kada je ovo mjesto ušlo u sastav Dubrovačke Republike, stolovao knez, a Knežev dvor pregrađen je u 19. stoljeću.

Specifičnost baš ovog dvora je u tome što je više nalik na utvrđeno gospodarstvo, nego na reprezentativnu stambenu građevinu, saznajemo sa stranice TZ Dubrovačko primorje, a kuća kneza visoka je dvokatnica na koju se vežu one manje, što zajedno uvjetuje značaj izgradnje sklopa, vidljivo u shemi visokog zatvorenog bloka koji jednokatna krila, koja s južne strane zatvaraju visoki ogradni zid, tvoreći manje unutrašnje dvorište iz kojega se ulazi u nadsvođene prizemne gospodarske prostorije, navodi u opisu na stranicama TZ-a Dubrovačko primorje.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist